Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

HSB vill se statliga startlån

Publicerad: 18 april 2019, 06:20

Ett statligt startlån för unga skulle korta tiden det tar att spara ihop till en insats väsentligt, enligt ett rapport som WSP tagit fram på uppdrag av HSB.


Ämnen i artikeln:

HSBAnders Lago

Svårigheterna för unga att ta sig in på den ägda bostadsmarknaden är väldokumenterade, och många hävdar att de ökat med de senaste årens stärkta kreditrestriktioner i form av bland annat skärpta amorteringskrav.

HSB förespråkar införandet av ett statligt startlån, som enligt WSP:s analys skulle korta tiden det tar att spara ihop till en insats från 10,1 år till 2,8 år i genomsnitt.

– Vi behöver ett riktat stöd som gör att unga har möjlighet att spara ihop till en egen bostad. Sverige är ett av få länder i Europa som inte har infört lättnader för just den här gruppen, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Beräkningen utgår från att den som har lyckats spara ihop 5 procent av köpeskillingen får ett förmånligt startlån, liknande CSN-lånet, som täcker upp för de övriga 10 procent som krävs.

– Det senaste amorteringskravet gör att unga hushåll med goda inkomster inte längre får lån. Nu behövs hoppfulla reformer som river murarna för de som står utanför bostadsmarknaden. Ett statligt startlån uppmuntrar fler unga att börja spara. Dessutom kräver det inte så mycket från statens sida, mer än att den är villig att ta risken, säger Anders Lago.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

HSBAnders Lago

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.