Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Höjer bostadsmålet i nya budgeten

Publicerad: 14 oktober 2015, 12:35

Roger Mogert.

Foto: Socialdemokraterna Stockholm.

På onsdagen presenterade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård stadens budget i sin helhet. I den höjs målet för antalet bostäder som ska byggas varje år, från 6 000 till 7 000 godkända detaljplaner.


Ämnen i artikeln:

Karin WanngårdStockholmRoger Mogert

På onsdagen presenterade Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård stadens budget i sin helhet. I den höjs målet för antalet bostäder som ska byggas varje år, från 6 000 till 7 000 godkända detaljplaner.

Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm säger till Fastighetsnytt att det finns ett ”batteri av åtgärder” för att snabba på bostadsbyggandet. Bland annat ska det uppnås genom att staden ska ta fram detaljplaner för större områden än tidigare.

– Under nästa år prövar vi en ny form av mer generella detaljplaner med mer flexibla byggrätter i ett projekt i Skärholmen. Innan årsskiftet kommer vi också ta fram en ny markanvisningspolicy som både syftar till att öka kvalitén i de projekt som byggs och att öka transparensen i markanvisningsprocessen, säger han.

I mitten av september hade Stockholms stadsbyggnadsnämnd godkänt 1 127 detaljplaner för bostadsbyggande. I en egen utredning sa man då att detaljplanerna är mer komplexa än vad man först trott. Mogert är dock övertygad om att målet om 6 000 godkända detaljplaner kommer att nås.

– Först och främst kommer vi nå målet för 2015, läser man tertialrapport 2 så framgår det tydligt att kontorets prognos är att 6 000 bostäder i detaljplan kommer att antas under året. Under vårt första år vid makten (september till september) har vi antagit 7 212 detaljplaner. Borträknat 2014 då 7 302 bostäder i detaljplan godkändes, varav 4 707 av dem när vi hade makten, är senaste året så många detaljplaner godkändes 2006, säger Roger Mogert.

Enligt Mogert har man också ökat takten vad gäller godkända så kallade start-PM, 9 261 bostäder i start-PM hade antagits under de rödgrönas första år vid makten.

– Detta bäddar också för ett ökat antal antagna detaljplaner under de kommande åren. Vi ser alltså inte att det finns någon risk att målen inte kommer att nås i år, säger han.

Vidare menar han att Stadsbyggnadskontoret har byggt upp sin kapacitet, efter att tidigare varit ansträngt. Bland annat har en bostadsgeneral och fler handläggare anställts.

Har man några planer på att förändra något i detaljplaneprocessen som gör att det kommer gå lättare eller snabbare?
Detaljplaneprocessen är en lagreglerad process enligt PBL. Kommunen kan inte ändra processen för att det ska gå snabbare. Det vi kan göra är att tillföra tillräckligt med resurser till Stadsbyggnadskontoret, se till att den politiska processen är smidig och att projekten vi startar faktiskt går att genomföra. Det viktigaste är att det finns en politisk ambition att bygga och en vilja att föra projekten framåt, säger Roger Mogert.

Erik Slottner (KD), gruppledare i Stadshuset, kritiserade under onsdagen majoritetens budget.

– Majoritetens bostadspolitik består mest av sifferexercis. Man höjer målen för bostadsbyggande, trots svårigheter med att uppnånuvarande ambitioner. Vad som krävs är fler konkreta åtgärder, till exempel halverade markpriser, lägre parkeringstal och fler markanvisningstävlingar för små lägenheter, skriver han i ett pressmeddelande.

erik slottner tweet

Även Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd är kritisk.

– Med tanke på hur många bostäder vi har överlämnat så borde man kunna nå målet. Samtidigt ser man att de stoppar tusentals bostäder, bland annat i Björkhagen-Hammarby, som man förskjuter på framtiden, säger han till SVT.

I budgeten föreslår majoriteten en skattesats om 17:90 per skattekrona för 2016, en höjning med 22 öre jämfört med 2015.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.