Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Höga trösklar för unga – särskilt för kvinnor

Publicerad: 8 juni 2018, 05:30

En ung man med medelinkomst kan köpa en bostad i tre av Sveriges 20 största kommuner. För en kvinna med genomsnittslön är dörren stängd. Det visar en kartläggning som SBAB gjort.


Ämnen i artikeln:

SBAB

En ung man med medelinkomst kan köpa en bostad i tre av Sveriges 20 största kommuner. För en kvinna med genomsnittslön är dörren stängd. Det visar en kartläggning som SBAB gjort över förutsättningar för unga att köpa bostad i landets största kommuner.

Kartläggningen baseras på vad en etta kostar enligt Booli, vad kontantinsatsen behöver vara och vad som krävs i inkomst för att klara omkostnader som lån och amortering och hålla sig inom kvar att leva på kalkylen.

I Sundsvall, Borås och Västerås kan en ung man med medelinkomst köpa en bostad, men för motsvarande kvinna går det inte i någon av de 20 största kommunerna.

– Sammanställningen visar med nedslående tydlighet att de unga som ska in på bostadsmarknaden har det väldigt svårt. Detta även om man som ung har sparat disciplinerat och fått ihop pengar till kontantinsatsen. Trots valår har bostadsfrågorna inte prioriterats. Under tiden som det saknas en samsyn och strategi bostadspolitiskt påverkas en hel generation, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Det här borde bli en väckarklocka för dem med inflytande att förstå vidden av problemen som de unga står inför, menar Wörmann.

– Det är ett flerdimensionellt problem att de unga inte kommer in på bostadsmarknaden, en egen bostad är ett steg på vägen mot att bli vuxen. Situationen för de unga leder till segregation, där de som har turen att ha föräldrar med ekonomiska resurser kan få hjälp. Övriga står utan både hjälp och egen bostad, säger Claudia Wörmann.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News