Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hög tid att ta ansvar för trygga bostadsköp

Publicerad: 29 oktober 2018, 14:55

Anders Svensson, vd HSB Stockholm.

Foto: HSB.

Få bostadsköpare kan idag skapa sig en rättvis bild av hur en bostadsrättsförenings ekonomi utvecklas över tid. Årsredovisningar är med dagens utformning svåra att dra slutsatser från. Och allt fler experter menar att bostadsutvecklare måste bli bättre på att berätta hur ekonomin faktiskt ser ut.


Ämnen i artikeln:

HSB

Få bostadsköpare kan idag skapa sig en rättvis bild av hur en bostadsrättsförenings ekonomi utvecklas över tid. Årsredovisningar, som ska vara ett vägledande dokument för konsumenter, är med dagens utformning svåra att dra slutsatser från. Och allt fler experter pekar nu på att bostadsutvecklare måste bli bättre på att berätta hur ekonomin faktiskt ser ut i en förening.

Om vi i bostadsrättsbranschen tydligare förmedlar rätt ekonomiska nyckeltal i samband med köp, stärker vi konsumentskyddet avsevärt.

Att förstå och bedöma hur en bostadsrättsförening sköter sin ekonomi är ingen lätt uppgift. Det är sannolikt därför som många prioriterar andra faktorer i sitt livs kanske största affär, än att nagelfara den ekonomi och de skulder som man över en natt delar med sina nya grannar. Viljan saknas inte, men det saknas tydlig information som är enkel att förstå. Något man knappast kan beskylla konsumenter för.

Ansvaret faller istället tillbaka på de olika aktörerna i bostadsrättsbranschen, som hittills inte ansträngt sig tillräckligt för att presentera rätt ekonomiska nyckeltal på ett överskådligt och pedagogiskt sätt. Det gäller såväl bostadsutvecklare och förvaltare, som banker och mäklare. Vi bär alla ett ansvar.

Låt oss ta månadsavgiftens storlek som exempel, som ofta är en väsentlig faktor vid ett bostadsrättsköp. En låg avgift marknadsförs ofta i prospektet. Det är logiskt, då det både leder till ett högre bostadspris för säljaren och är attraktivt bland spekulanter. Men på samma gång är bostadsmarknaden ologisk, då en låg avgift istället borde väcka frågor. Har bostadsrättföreningen satt rätt avgift för en långsiktigt hållbar ekonomi som motsvarar fastighetens underhållsbehov över tid? Eller äventyrar styrelsen fastigheternas skick, och skjuter fram kostnader för slitage på bekostnad av föreningens framtida medlemmar? I vissa fall stämmer dessvärre det senare.

En del av förklaringen är att kvadratmeterpriset på bostadsrätter i Stockholms län har stigit med över 500 procent de senaste 20 åren. Frågan om ansvarsfullt förvaltade föreningar har varit sekundär, då värdet på bostadsrätterna stigit oavsett. Men nu är läget på marknaden som bekant ett annat. Ett läge som ställer högre krav på bostadsrättsföreningars styrelser, på konsumenter, och inte minst på oss i bostadsrättsbranschen.

Att anamma gemensamma ekonomiska nyckeltal ökar inte bara transparensen i samband med bostadsköp. Det skapar även en mer rationell marknad med en rättvisande prissättning, där föreningar som håller nere avgiftsnivåerna trots ett stort underhållsbehov blir mindre attraktiva.

HSB vill att följande sju ekonomiska nyckeltal blir vägledande vid bostadsrättsköp:

- Sparande – visar hur mycket pengar föreningen får över i den löpande driften, till framtida underhåll och investeringar. Årets resultat exklusive avskrivningar och planerade/periodiska underhållskostnader, genom total bo- och lokalyta.
- Investeringsbehov – genomsnittlig kostnad för underhåll och investeringar, per år och kvadratmeter. Kan direkt jämföras med föreningens sparande.
- Räntekänslighet – alla räntebärande skulder genom föreningens årliga avgiftsintäkt. Visar hur många procent avgiften behöver höjas, om räntan på lånen stiger med en procentenhet.
- Skuldsättning – räntebärande skuldsättning per kvadratmeter bo- och lokalyta.
- Energikostnad – föreningens totala kostnad för värme, vatten och el per kvadratmeter boyta.
- Årsavgift – årsavgiftens storlek per kvadratmeter boyta.
- Tomträtt – visar om föreningar äger marken, eller betalar årlig tomträttsavgäld till kommunen.

Med dessa nyckeltal kan vi hjälpa konsumenter att skapa sig en rättvis bild av en bostadsrättsförenings framtida ekonomi. Det skulle öka tryggheten vid bostadsrättsköp, och stärka konsumentskyddet på Stockholms bostadsrättsmarknad.

Anders Svensson
vd, HSB Stockholm

Ämnen i artikeln:

HSB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.