Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

HGF-ordförande: “Nya bostäder är för dyra”

Publicerad: 8 augusti 2018, 07:43

Många skulle behöva lägga mer än halva nettoinkomsten på hyran för att ha råd med en nybyggd tvåa. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.

Ämnen i artikeln:

HyresgästföreningenHyresrätter

Många skulle behöva lägga mer än halva nettoinkomsten på hyran för att ha råd med en nybyggd tvåa. Det visar en rapport från Hyresgästföreningen.

I rapporten “Halva inkomsten till hyran” jämförs inkomstnivåer med hyresnivåer för nya och äldre hyreslägenheter i 18 västsvenska kommuner.

– De nya lägenheterna som byggs är för dyra. Trots att vi har skriande bostadsbrist så är det tydligt att vi behöver se mer av åtgärder för att få ned hyresnivåerna i nyproduktion, säger Lennart Derehag, ordförande för Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, i ett pressmeddelande.

Han tillägger att det äldre, mer rimligt prissatta, hyresbeståndet måste värnas för att även resurssvaga hushåll ska ha någonstans att bo. Många tvingas spendera halva sin lön på nyproduktionshyran. En hyresgäst på 20-29 år måste i genomsnitt lägga 52 procent av sin nettoinkomst på en nybyggd tvårumslägenhet, enligt rapporten. En pensionär 59 procent och utomnordiskt födda 57 procent.

Men även många ensamhushåll i det äldre beståndet har det kämpigt. En äldre tvårummare kostar i genomsnitt 34 procent av nettoinkomsten. För pensionärer och utomnordiskt födda ligger siffran på 38 procent respektive 37 procent. Rapporten visar att mer än varannat hyreshushåll i Bohus, Älvsborg och Skaraborg är ensamhushåll med eller utan barn.

För att lösa situationen måste politikerna börja ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen på större allvar, kräver Hyresgästföreningen, oavsett om det handlar om avkastningskrav, taxor och tilldelning av billigare mark.

– Två krav på kort sikt är att politikerna bygger ut investeringsstödet och inför förmånliga statliga lån, säger Lennart Derehag.

Han varnar för att marknadshyror, eller ”friare hyressättning”, som en del partier nu föreslår skulle förvärra situationen.

– Där måste man som politiker säga “stopp” och visa att man är medveten om verkligheten för människor på dagens bostadsmarknad.

Han tillägger att politikerna behöver planera bostadsbyggandet utifrån de behov som finns i kommunen och värna allmännyttan, särskilt det äldre beståndet.

De kommuner som ingår i rapporten är Alingsås, Bollebygd, Borås, Dals-Ed, Essunga, Falköping, Gullspång, Götene, Lidköping, Mariestad, Munkedal, Skara, Skövde, Strömstad, Svenljunga, Tibro, Tidaholm och Töreboda.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev