Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hetaste trenderna för vårt boende – minilyor och sociala ytor

Publicerad: 10 februari 2020, 04:05

Oona Strathern

Foto: Mattias Frumerie

Trendkonsulten Oona Strathern på Zukunftsinstitut i Österrike har kartlagt morgondagens boendetrender och några medföljande utmaningar.


Ämnen i artikeln:

Oona Strathern

Trendkonsulten Oona Strathern på Zukunftsinstitut i Österrike har kartlagt morgondagens boendetrender och några medföljande utmaningar.

Artikeln har tidigare publicerats i Fastighetsnytt nummer 6 som kom ut i december 2019.

Sverige har flest ensamboende i hela Europa, men trenden ökar runtom i världen. Det är därför inte särskilt förvånande att intresset för mikrobostäder (tiny home, microliving, mini home, skinny house, twodios, mosquito living) också ökar, vilket kräver smartare lösningar.

– Bostadens storlek spelar inte lika stor roll längre. Många nöjer sig med 40 kvadratmeter om de exempelvis har tillgång till högkvalitativa gemensamma ytor som spa, gym, bibliotek, kök, biosal eller något annat, säger trendexperten Oona Strathern.

Samtidigt varnar forskare för ett så kallat ”shoebox-syndrom” om man bor för smått. “Det är inte så att vi inte kan bo i små hem. Men det är svårare att vara glad i dem”, har hjärnforskaren Dean Burnett sagt.

– Studier visar att små hem ökar risken för ohälsa eftersom de boende känner sig mer otrygga. Hjärnan signalerar hot, säger Strathern.

Vad innebär det för fastighetsägare?

– De behöver bli bättre på smart living och att planera små bostäder med hjälp av social, arkitektonisk och estetisk intelligens, där design, natur och materialval klassas som centrala punkter. Smart förvaring och användning av ytor kan göra stor skillnad.

Mikrolägenheter är hett. Foto: Icosa design

Genomtänkt arkitektur

Smart arkitektur handlar inte bara om att designa byggnader, utan även om att skapa relationer mellan människor. Det har amerikanskan Jeanne Gang, arkitekt på Studio Gang, tagit fasta på i projektet City Hyde Park i Chicago.

Oona Strathern, författare och trendkonsult. Foto: Mattias de Frumerie

– De har skapat både privata och sociala ytor i bostadsområdet så att boende själva kan välja om de vill vara ensamma eller umgås med sina grannar. Balkongerna vetter exempelvis mot grannen, men har även avskilda hörn, säger Oona Strathern.

I Chicago-projektet hjälpte arkitekturen i slutändan till att sammanföra människor.

– Det är viktigare att bygga smart än att följa ”McDonald’s-principen”, det vill säga att bygga snabbt och billigt, men utan att ta hänsyn till standard, användning och trivsel.

Röststyrning sägs öka. Foto: Mostphotos

Tredje hjulet i hemmet

Allt fler framtida hem kommer också att ha avancerad teknik, oavsett om det handlar om smarta speglar som upptäcker sjukdomar, automatisk påfyllning av vatten i badkaret eller tv-skärmar på de mest oväntade platserna. Men ny teknik riskerar också att drabba det sociala livet, menar forskare.

– Studier visar att män pratar mer med Amazons röststyrningsfunktion Alexa än med sin egen partner, säger Oona Strathern.

Psykologer kallar det för ”Camilla-syndromet”, vilket refererar till giftermålet mellan Diana och brittiske prins Charles, när hans dåvarande älskarinna Camilla (nuvarande fru) betraktades som ett störande moment. Även här behöver fastighetsägare fundera över var och hur smart teknik ska installeras i hemmet.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Oona Strathern

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.