Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Heta områden och stor bostadsbrist i London

Publicerad: 4 Mars 2013, 13:05

Bruce Dear

Den som gör ett noggrant urval kan göra bra fastighetsinvesteringar i London idag.


När Fastighetsnytt träffar Bruce Dear, som är partner och ansvarig för fastighetsinvesteringar på engelska affärsjuridikfirman Eversheds, i ett vintrigt Stockholm menar han att den som gör ett noggrant urval kan göra bra fastighetsinvesteringar i London idag. Och när det gäller Sverige tror han att asiatiska fonder kan vara på väg in.

Från din synvinkel, vilka är stämningarna på den kommersiella fastighetsmarknaden i London just nu?

Den ekonomiska instabiliteten har satt sin prägel på fastighetsmarknaden i London. Nyckelfrågan för investerare är att identifiera de heta områdena, investera i dem och undvika de mer fragila alternativen. Det finns självförtroende och en känsla av möjligheter, men den rör väldigt specifika områden.

Vilka är det riktigt heta områdena?

Först och främst är det kontor i centrala London. De senaste fem åren har det investerats cirka 40 miljarder pund i den brittiska marknaden. Cirka 35 procent av det kommer från USA, ungefär lika mycket från Mellan östern och Asien, och det har även kommit en del kapital från Skandinavien.

En typisk affär av det slaget är statliga kuwaitiska fonden St Martins Propertys förvärv av Bank of Americas europeiska huvudkontor i Docklands för 383 miljoner pund. Det handlar om en fastighet med långa hyreskontrakt och solida hyresgäster som ger säkra inkomstflöden över tiden.

Sedan har vi West End som bland annat drar till sig intresse från USA-baserade hedgefonder. Det rör sig om ett begränsat område av staden, så priserna kan bli tämligen höga.

När det gäller skandinaviska aktörer kan man notera att Norska oljefonden i samarbete med Crown Estate gjort uppmärksammade investeringar omkring den berömda handelsgatan Regent Street.

Några tecken på att investerare betalar för mycket för någon typ av fastigheter?

Det kan enligt min uppfattning finnas en bubbla på marknaden för studentbostadsfastigheter i Storbritannien. Det har byggts en hel del de senaste åren och med tanke på att regeringen har infört studieavgifter, som kan vara ganska höga på vissa universitet, kan efterfrågan komma att minska. Till det kommer studielån och hög ungdomsarbetslöshet. Mitt råd skulle vara att undvika små universitetsorter och koncentrera sig på studentbostadsfastigheter i anslutning till de mest framstående universiteten med en stabil studentbas, som London, Oxford, Cambridge, Warwick, Southhampton och Bristol.

En annan typ av fastigheter som haft det tufft är köpcentrum, i synnerhet regionala köpcentrum. På det området har det förekommit en hel del insolvens på senare år.

Andra utmärkande drag på marknaden?

Bostadsbristen är ett stort problem i Storbritannien. Vi bygger cirka 50 000 nya bostäder varje år, men det skulle behöva byggas cirka 250 000 varje år. Många institutioner satsar därför mycket pengar i joint ventures med byggbolag för att producera både hyresbostäder och bostäder man köper. De är även intresserade av att investera i så kallade housing associations som bygger bostäder för människor med låga inkomster.

I andra änden av skalan finns det lyxbostäder för människor med enormt mycket pengar. Exempelvis finns det många rika ryssar som köper exklusiva lägenheter i London, de dyraste kan kosta upp mot 50 miljoner pund.

Hur ser engelska investerare på Sverige och Norden?

Sverige och Norden ses som en region med stora möjligheter och som en intressant affärspartner i många avseenden. Både norska och svenska institutionella investerare har gjort affärer i centrala London på ett sätt som jag ser som försiktigt och selektivt. Evershed har varit rådgivare vid sådana transaktioner och ser att det finns intressanta möjligheter för fler investeringar.

Omvänt tror jag att engelska investerare har möjlighet att göra intressanta investeringar i Sverige och de skandinaviska länderna. Priserna kanske betraktas som jämförelsevis höga, men det finns en imponerande stabilitet.

Ser du några intressanta trender?

Det verkar som att många tror att under de kommande 18 månaderna kommer så kallade sovereign wealth funds, det vill säga statliga fonder, från Asien och Mellan östern att börja förvärva fastigheter i Stockholm. De attraheras av förutsägbarheten och stabliteten på den svenska marknaden, men dessutom drivs de från London och Paris av den hårda konkurrensen om objekten. Om man kan köpa till en direktavkastning på 5 procent i Stockholm, varför köpa till 4 i London?

Någon mer trend som kan påverka Sverige?

På samma sätt som i England har aktiviteten på marknaden tidigare koncentrerats till Stockholm och en handfull andra större städer. I England har institutioner och inhemskt orienterade investerare börjat köpa kvalitativa objekt längre ut från storstadsregionerna. I England kan det handla om att köpa ett företags huvudkontor i Nottingham eller logistikfastigheter i Birmingham. Det verkar finnas intressanta möjligheter av samma typ i Sverige, och jag tror att de kommer att växa i omfattning. I synnerhet om sovereign wealth-fonder dyker upp och ökar konkurrensen i Stockholm.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.