fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Hemnets analytiker om bostadsmarknaden: ”Den stora nedgången bakom oss”

Publicerad: 9 december 2022, 09:28

Hemnets analytiker Erik Holmberg

Foto: Pressfoto, Getty Images

Inflation och räntehöjningar har satt sin prägel på bostadsmarknaden 2022. Under nästa år talar mycket för en stabilisering och kanske också att priserna vänder upp igen, enligt Hemnets analytiker Erik Holmberg.

Ämnen i artikeln:

Svepethemnetbostadspriser

JB


– Varje ny kris är ju förstås unik, men tittar vi på de prisnedgångar vi haft tidigare priserna brukar falla mest i början när marknaden blir överraskad. Det såg vi när Riksbanken började höja räntan i våras, säger Erik Holmberg till Fastighetsnytt.

Nästa steg är att priserna stabiliseras samtidigt som antalet sålda bostäder minskar kraftigt, där man kan säga att bostadsmarknaden befinner sig nu. Den tredje fasen är att priserna sedan vänder upp igen.

– Vi borde ha de största prisnedgångarna bakom oss nu, men sedan tar det ett bra tag innan priserna börjar öka igen. Utbudet är så högt nu att det kommer att ta ett tag innan det kan säljas av och vi får en bättre balans mellan utbud och efterfrågan, säger Erik Holmberg.

När kan priserna stiga igen?

–2023 kan priserna mycket väl vända upp igen. men det finns många osäkerhetsfaktorer. Blir nästa räntehöjning i februari den sista från Riksbanken och de kanske börjar signalera räntesänkningar i stället kan priserna mycket väl vända upp under 2023. Priserna föll direkt när Riksbanken höjde räntan med 0,25 procent i april och vi kan få en omvänd effekt när de börjar prata om att sänka räntan igen, säger Erik Holmberg.

Läs mer: Bopriser fortsätter ned – pandemiuppsving för bostadsrätter snart utraderat

Vid en pressträff på fredagen presenterade Hemnet sin årskrönika för 2022 och Erik Holmberg konstaterade då att det varit ett speciellt år.

– Vi har gått från köparnas till säljarnas marknad.

Han sade bostadsmarknaden präglas av osäkerhet och avvaktan. Detta har fått antalet sålda bostäder att sjunka kraftigt, nu under hösten är antalet affärer runt 25 procent lägre än i fjol.

– Det är inte bara en nedgång från de pandemidopade åren utan också lägre än 2019. Det är ett avvaktande läge och många vill se hur räntan utvecklas framöver, sade Erik Holmberg.

Den trögare marknaden har också fått utbudet av bostäder till salu att byggas upp. Framför allt är det utbudet av villor som formligen exploderat då det gått från rekordlågt under pandemin till att nu vara rekordhögt, med de höga elpriserna som en extra våt filt.

– För första gången någonsin säljs nu en villa i genomsnitt för under utgångspriset, sade Erik Holmberg.

Han påpekade också att sökningarna på Hemnet säger en hel del om året som varit. Det sökord som ökat allra mest i popularitet i år är "skyddsrum", +127 procent, följt av "acceptpris", +83 procent. Även sökningarna på "bergvärme" och "eldstad" har ökat kraftigt.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev