Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hemlöshet en fråga om bostäder

Publicerad: 2 februari 2015, 07:59

Länsstyrelserna har efter uppdrag att stödja landets kommuner i arbetet med att motverka hemlöshet överlämnat en rapport där man bland annat pekar på att Hemlöshet måste tacklas som ett bostadsproblem, inte enbart som ett individuellt problem.


Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

I rapporten poängterar man att tryggheten i att ha en ordnad bostad är en förutsättning för mycket i livet och att tillgång till bostad ska betraktas som en mänsklig rättighet. Ungefär 34 000 människor i Sverige hemlösa vid den senaste skattningen, och då har inte situationen med fattiga EU-medborgare som söker sig till Sverige för att tigga tagits med i beräkningen, uppger Länsstyrelsen.
– Hemlöshet kan drabba vem som helst. Det är mycket svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden, och även personer med ordnade förhållanden kan hamna i hemlöshet, till exempel i samband med en skilsmässa eller arbetslöshet. Att vara hemlös handlar oftast inte om att sova i en port utan om att sova på någons soffa, säger utvecklingsledare Henrik Weston vid Länsstyrelsen i Stockholm.

I rapporten anser man också att hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden framförallt har sin grund i bristen på bostäder men menar att många kommuner tenderar att individualisera problemen, och se dem som sociala problem som socialtjänsten ska arbeta med.
– Det behövs riktade insatser och individuellt stöd, särskilt när barn är inblandade, men socialtjänsten kan inte lösa frågor kring bostadsbyggande och utbildning. Vår slutsats är att många kommuner behöver bli bättre på att samverka internt mellan sina förvaltningar, säger Henrik Weston.

En fjärdedel, av landets alla hemlösa finns i Stockholms län. Merparten (2 300) bor med ett så kallat socialt kontrakt, uppger Länsstyrelsen.
– Många kommuner gör ett bra arbete på flera områden och vi har under de senaste åren sett att de är beredda på att testa nya metoder, som exempelvis Bostad Först och strukturerat vräkningsförebyggande arbete. I länet har 16 kommuner rutiner för att arbeta vräkningsförebyggande, säger Henrik Weston.

Länsstyrelserna arbetar på uppdrag av regeringen vidare med hemlöshetsproblematiken, och kommer att stötta kommunerna i arbetet med att:
• underlätta inträde på bostadsmarknaden för resurssvaga kvinnor och män och för personer som i övrigt har svårt att varaktigt etablera sig på bostadsmarknaden,
• motverka hemlöshet och
• förebygga avhysningar.

Särskilt fokus ska ligga på familjer med barn. Länsstyrelserna ska särskilt föra fram behovet av att i ägardirektiv även betona de kommunala bostadsföretagens sociala och allmännyttiga roll. En slutrapport ska lämnas till regeringen i början av 2016.

Rapporten hittar du här!
Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Länsstyrelsen Stockholm

Ämnen i artikeln:

Länsstyrelsen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.