Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Heimstaden till Stockholm: ”Släpp in oss”

Publicerad: 12 juni 2020, 13:45

Miljonprogrammet var ett program för bostadsbyggande i Sverige 1965–1975.

Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Fastighetsägarna sände på fredagen sista delen av ”Hela Stockholm ska leva” för att diskutera miljonprogram. ”Det finns privat kapital som vill investera i svenska bostäder”, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef på Heimstaden, i sändningen.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaHeimstadenDennis WedinTomas ErnhagenStockholmCoronaviruset

Miljonprogrammet har länge varit ett huvudbry för både fastighetsbranschen och det politiska styret. Kent Persson, samhällspolitisk chef på Heimstaden, tycker att det är synd att den framtidstro som förr i tiden fanns i miljonprogrammen nu har ersatts med hopplöshet.

– Men läget är inte nattsvart. Det här är fina områden och med hjälp av fler upplåtelseformer och aktörer kan man vända på utvecklingen, säger han i Fastighetsägarnas tv-sändning.

Läs även: ”Stockholm betraktas som en riskregion” 

Han uppger att det också är attraktivt för Heimstaden, som är ett av Nordens största bostadsbolag, att gå in i miljonprogramsområden. 

– Vi finns i 30 kommuner i Sverige och vår signal till Stockholm är; ”släpp in oss”. Det finns privat kapital som vill investera i svenska bostäder. Ta den möjligheten från politiken, men ställ också krav på långsiktighet. 

Det krävs politiskt mod just nu.

Kent Persson ser den typen av samverkan som nödvändig för att lyfta fastigheterna och erbjuda de boende utbildning, arbete och fritidssysselsättning. 

– Vi har ofta samma syn som de kommunala bostadsbolagen om vad som behöver göras.

Om inget görs riskerar problemen att förvärras i spåren av coronakrisen, varnar han. 

– Risken är att vi får områden med extrem arbetslöshet och trångboddhet, så kallade samhällen i samhällen, vilket vi inte vill ha i Sverige. Det krävs politiskt mod just nu. 

Svalt intresse för ombildningar

Dennis Wedin (M), fastighetsborgarråd i Stockholms stad, nekar inte att det finns utmaningar i miljonprogrammen. 

– Det är uppenbart att vi har ett stort bestånd, men lite rörelse. Rinkeby har exempelvis 95 procent hyresrätter, det är givetvis inte bra. 

Under 2019 erbjöd Stockholms stad hyresgäster hos Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder i elva utvalda områden möjligheten att ombilda från hyresrätt till bostadsrätt. Men gensvaret har varit svalt i Rinkeby. 

– Vi har inte fått in några intresseanmälningar alls där. Få tycks ha de ekonomiska förutsättningar som krävs vid en ombildning. Vi måste därför börja bygga annorlunda vid nyproduktion. Vi måste tänka om. 

Stadsdelarna måste växa fram mer dynamiskt, fortsätter Wedin. 

– Renoveringar är också viktiga. Just nu lägger vi runt en halv miljard kronor på detta i Järva. Jag tror väldigt mycket på att ge olika alternativ så att boende kan välja hur de vill renovera sina lägenheter. 

Samverkan och pengar behövs

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, nämner en komplikation när privat kapital släpps in. 

– Fastighetsbolagen samverkar inte alltid med varandra. Men det är viktigt. Vi behöver se mer ordning och minska stigma om förorter. 

Tomas Ernhagen, chefekonom hos Fastighetsägarna, betonar i sin tur vikten av att skapa rätt ekonomiska förutsättningar från politiskt håll. 

– Det behövs 300–900 miljarder kronor för att renovera de här områdena. Det är mycket pengar. Kommunernas redan ansträngda ekonomi lär inte underlättas av coronapandemin. 

Det borde vara skäl nog för det offentliga att vilja ta in mer privat kapital, enligt honom. 

– Om vi inte renoverar så väntar ytterligare en nedgång i de här områdena, som då fortsätter att vara en symbol för misslyckad integrationspolitik. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.