Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Heimstaden Bostad nu störst i Tjeckien

Publicerad: 9 januari 2020, 11:21

Tjeckiens flagga Bild: Mostphotos

Heimstaden Bostad blir den största privata fastighetsägaren i Tjeckien efter att ha tagit över en stor bostadsportfölj genom förvärvet av Residomo-koncernen.


Ämnen i artikeln:

Heimstaden

Heimstaden Bostad meddelar att bolaget blir den största privata fastighetsägaren i Tjeckien efter att ha tagit över en stor bostadsportfölj genom förvärvet av Residomo-koncernen.

Den avtalade köpeskillingen på fastighetsnivå uppgår till cirka 1,3 miljarder euro och kommer att finansieras genom en blandning av skuld och eget kapital.

Portföljen består av 4 515 fastigheter med 42 584 bostäder och 1 675 kommersiella enheter. Dessa är huvudsakligen belägna i Moravia-Schlesien-regionen, som är den tätaste befolkade regionen i Tjeckien efter huvudstaden Prag, och omfattar totalt 2,6 miljoner kvadratmeter uthyrningsbar yta.

Förvärvet följer Heimstaden Bostads nyligen tillkännagivna utvidgning av sina kärnmarknader till att även omfatta huvuddelen av Europa, där utvalda marknader i Central- och Östeuropa uppges vara tydligt mål för bolaget med gynnsamma bostadsmarknader och starka makroekonomiska trender.

– Den tjeckiska bostadsmarknaden har visat sig vara stark och stabil, och vi ser fram emot att utveckla både portföljen och organisationen såväl som relationen med våra kunder under de kommande åren. Residomo passar väl in i vår önskan om att äga hela värdekedjan och därigenom bygga en operativ plattform i världsklass för våra kunder samt våra ägare, säger Christian Fladeland, CIO för Heimstaden, enligt ett pressmeddelande.

Förvärvet inkluderar en fullskalig operativ plattform, inklusive fastighetsförvaltning och Asset Management på nära 500 anställda totalt. Stora renoverings- och uppgraderingsprogram har genomförts under de senaste tio åren och Heimstaden Bostad kommer att fortsätta att utveckla och uppgradera portföljen och dess förvaltning i enlighet med sitt Friendly Homes-koncept.

– Vi är mycket fokuserade på att äga den fulla värdekedjan på de marknader där vi verkar och med Residomo-teamet får vi en väl fungerande operativ plattform direkt. Vi är övertygade om att teamet kommer att ta till sig våra värderingar och möjliggöra en effektiv implementering av Heimstadens “best practice”, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Portföljens belåningsgrad är tänkt att hållas på en nivå som stödjer bolagets arbete mot ett högre kreditbetyg. Transaktionen är föremål för sedvanlig granskning av konkurrensmyndigheten och förväntas avslutas under första kvartalet 2020.

Säljaren är fonder förvaltade av Blackstone Tactical Opportunity och Round Hill Capital, ett globalt Asset Management-företag som bland annat investerar i fastigheter.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Heimstaden

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.