Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hårdare krav på banker kan ge höjda bostadshyror

Publicerad: 9 november 2020, 14:54

Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg Foto: Hyresgästföreningen

I december väntas Finansinspektionen skärpa reglerna för fastighetsutlåning, vilket kommer innebära dyrare lån för husbyggare. Hyran på en nybyggd hyresrätt på 70 kvadratmeter uppskattas därför bli mellan 400-500 kronor högre per månad.

Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenHyresgästföreningenVeidekke

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


Det rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till beräkningar från bland annat Hyresgästföreningen.

Bakgrunden är att det finns regler för hur stor buffert bankerna måste ha när det lånar ut pengar. Storleken på bufferten regleras av så kallade riskvikter på olika typer av lån. Fastigheter med hyresbostäder har enligt tidningen en genomsnittlig riskvikt på 14 procent. Finansinspektionen anser detta vara för lågt och vill därför lägga ett golv på 25 procent.  

Läs även: Danske Banks nya hållbarhetschef: ”Nya regleringar stöper om”

Det skulle innebära att bankerna skulle behöva öka storleken på sina buffertar från dagens sex miljarder till elva miljarder kronor. Att binda kapital på detta sätt kommer göra lånen dyrare och en stor del av kostnaden kommer skjutas vidare till kunden.

– I vårt remissvar har vi tagit fram att om låneräntan ökar med 0,3 procentenheter för en nybyggd lägenhet på 70 kvadratmeter ökar hyran med 430 kronor i månaden, säger Martin Hofverberg, chefs­ekonom på Hyresgästföreningen, till tidningen.

Läs även: Vinner uppdrag i Berlin – ska rita tysk bank

I förlängningen kan det även få en negativ effekt på nyproduktionen då det blir svårare att få lönsamhet i byggprojekt.

– Utrymmet för att få ihop kal­kylen blir mindre, säger Len­nart Weiss, kommersiell direktor på byggbolaget Veidekke, till DN.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev