Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Hållbart bostadskvarter utvecklas i Falun

Publicerad: 26 maj 2021, 13:55

Kopparstaden och Structors nya hållbara bostadskvarter i Falun.

Foto: ETTELVA Arkitekter

Kopparstaden ska tillsammans med Structor utveckla tre hållbara bostadskvarter i den nya stadsdelen Surbrunnshagen i Falun.


Ämnen i artikeln:

StructorKopparstadenFalun

Projektet heter Furiren och omfattar sju flerbostadshus med totalt cirka 140 lägenheter i tre våningar. Utav dessa sju bostadshus kommer sex stycken att uppföras i massivträ och ett i klimatförbättrad betong. En stor del i utvecklingen av projektet kommer vara LCA, livscykelanalys, där analyser kommer göras för att fastställa att valda metoder och materialval är hållbara ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. 

Läs även: Kopparstaden: Det finns stora pengar att tjäna på vindkraft 

– För oss på Kopparstaden är hållbarhetsfrågan central i allt vi gör. Att vi nu tillsammans med Structor och vår företagsdoktorand Thomas Jungell, Future Proof Cities, får möjlighet att ta vårt hållbarhetsarbete ytterligare några steg framåt, känns väldigt bra. Jag hoppas att vi kan inspirera fler att tänka och bygga hållbart. Tillsammans kan vi minska vårt klimatavtryck samtidigt som vi bygger attraktiva bostäder och stadsdelar, säger Johan Appelberg, Bygg- och utvecklingschef på Kopparstaden, i ett pressmeddelande. 

Structor Projektledning Dalarna är projekteringsledare och Structor Byggteknik Dalarna är konstruktör och projekterar stommen på flerbostadshusen. 

– Som konstruktör har man en stor möjlighet att påverka valet av stomme och material. Arbetar man dessutom med en beställare som ser värdet i att analysera valen, som Kopparstaden gör, så kan vi göra mycket för klimatet tillsammans. Jag är helt övertygad om att denna typ av projekt kommer fortsatta vara en del av vår vardag framöver, säger Kristina Hansen, vd på Structor Byggteknik Dalarna, i pressmeddelandet. 

Läs även: Structor växer i pandemin

Den nya stadsdelen Surbrunnshagen består av flera mindre kvarter mellan övre Norslund och Majorens köpcentrum, cirka två kilometer från Faluns centrum. Här uppförs cirka 600 bostäder, en förskola och flera lekplatser. Det första projektet startade 2018 och planen är att bygga vidare till 2028. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

StructorKopparstadenFalun

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.