fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Grönt ljus för Rosendal

Publicerad: 21 mars 2016, 14:20

Rosendal. Illustration: Uppsala kommun.

Detaljplanen för Rosendalsfältet, för 3 500 nya bostäder, har i dagarna vunnit laga kraft. Därmed övergår “den största detaljplanen i Uppsala på flera decennier” från planering till genomförande.

Ämnen i artikeln:

RosendalErik PellingUppsala

Detaljplanen för Rosendalsfältet, för 3 500 nya bostäder, har i dagarna vunnit laga kraft. Därmed övergår “den största detaljplanen i Uppsala på flera decennier” från planering till genomförande.

Planen, som Fastighetsnytt tidigare skrivit om, omfattar alltså 3 500 nya bostäder – men också skola, fyra förskolor och den ger möjlighet för ett nytt campusområde för universitetet. Det ska i så fall byggas av Akademiska Hus.

Rosendalsfältet omfattar etapp 2-5 i utbyggnaden av Rosendal och det är framförallt det gamla militärområdet och golfbanan som nu ska omvandlas.

I början av april kommer arbetet i gång med skogsavverkning, som är ett första steg i utbyggnaden av områdets allmänna platser. I ett område väster om bensinstationen ska träd tas ner för att ge plats för framtida gator.

På Rosendalsfältet byggs 3500 av de ca 5000 bostäder som planeras i hela Rosendal.

När Fastighetsnytt nyligen träffade Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala – menade han att han tror att man kommer att vinna väldigt mycket på att anta en sådan stor detaljplan, istället för “många olika frimärken”.

– Dels kan vi korta ner planeringsskedet och överklagningsmöjligheterna, dels kan vi tidigare börja fokusera på att producera bostäderna. Har man lagt detaljplan på detaljplan i flera år så blir det oundvikligen en långdragen process men nu har vi den juridiska grunden, vi har en detaljplan som precis har vunnit laga kraft och nu kan vi hitta bra lösningar för de här bostäderna, jobba aktivt med våra markanvisningsinstrument och skynda på byggnad av infrastruktur, säger Erik Pelling.

Han menar att detaljplanen är ett tecken på att man ständigt söker nya sätt att öka tempot.

– Vi försöker skruva på alla rattar för att få upp tempot och det finns en hel del hinder som vi måste övervinna. Man kan nämna detaljplaneprocesser, bygglovsprocesser, byggherrarnas byggkapacitet, överklaganden och kommunens entreprenadupphandlingar. Allt det där måste ju klaffa och där försöker vi hela tiden vara innovativa och hitta nya lösningar.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev