Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Grönt ljus för nya Slakthusområdet

Publicerad: 6 februari 2017, 13:42

Visionsbild för den nya gatan “Diagonalen” i blivande Söderstaden. Illustration: David Wiberg.

På stadsbyggnadsnämndens senaste möte godkändes programmet för utvecklingen i Slakthusområdet i södra Stockholm. Över 4 000 nya bostäder och 10 000 arbetsplatser ska byggas.


Ämnen i artikeln:

SöderstadenSlakthusområdetStockholm

På stadsbyggnadsnämndens senaste möte godkändes programmet för utvecklingen i Slakthusområdet i södra Stockholm. Över 4 000 nya bostäder och 10 000 arbetsplatser ska byggas Stockholms eget Meatpacking District.

Programmet var ute på samråd mellan december 2015 och februari 2016. Tanken är att en ny stadsdel ska skapas i Söderort nära Globen/Gullmarsplan.

Området har länge präglats av slakteriindustrin. En förutsättning för den nya bebyggelsen är att de verksamheter som inte går att ha i närheten av bostäder flyttar till ”Stockholms nya livsmedelscentrum” som planeras byggas i Larsboda industriområde nära Farsta. 31 januari fattade fastighetsnämnden ett genomförandebeslut för det.

Inte bara bostäder
I slakthusområdet planeras, förutom bostäder och kontor, för cirka 70 förskoleavdelningar, en ny grundskola F-9 för cirka 900 barn, en idrottshall och eventuellt även en gymnasieskola.

Dessutom planeras för en ny tunnelbanestation med två entréer i området. Den nya stationen blir blå linje och ersätter de befintliga stationerna Globen och Enskede gård.

Exploateringen ska genomföras i etapper som startas upp ungefär en per år eller vartannat år. Etapperna kommer att innehålla mellan 200–700 bostäder.

Den första markanvisningen planeras i tredje kvartalet 2017 och arbetet med den första detaljplanen kan starta under 2017. I den första detaljplanen ingår 500–700 bostäder, en skola, en idrottshall och förskolor.

Anläggandet av tunnelbanan kommer att pågå mellan 2019 och 2025. Byggstart i Slakthusområdet kan börjas under 2019/2020, och flytt av verksamheter till Larsboda under 2021.

Första inflyttning i Slakthusområdet beräknas kunna ske tidigast 2022 och hela området beräknas vara klart cirka 2030.

Stadsdelen är en del av Stockholms större projekt ”Söderstaden”, där även utvecklingen Södra Skanstull, Globenområdet och Gullmarsplan-Nynäsvägen ingår.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.