Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Grönt ljus för 1 800 lägenheter i Göteborg

Publicerad: 14 september 2018, 05:18

Illustratör: Maria Kask.

Detaljplanen för Kallebäcks Terrasser antogs på torsdagen. Beslutet möjliggör för Wallenstams byggnation av 1 800 nya lägenheter – en investering på totalt 5 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeGöteborgMarina FritscheWallenstam Fastigheter

På torsdagskvällen antog kommunfullmäktige i Göteborg detaljplanen för Kallebäcks Terrasser. Beslutet möjliggör för Wallenstams byggnation av 1 800 nya lägenheter.

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam, säger till Fastighetsnytt att det rör sig om en investering på fem miljarder kronor över tid.

Projektet påbörjades redan 2016, i och med rivningen av den gamla Arlafabriken i Kallebäck och kommer nu att utvecklas etappvis med en första inflyttning till 2021. Byggnationen av de första hyresrätterna kommer att starta i den del som gränsar mot berget. Samtidigt byggs även en kommersiell fastighet längs med E6/E20.

Förutom de många bostäderna ska ytor för kontor, handel, restauranger förskola och skola byggas, totalt rör det sig om cirka 20 000 kvadratmeter.

– Äntligen närmar vi oss byggstart av Kallebäcks Terrasser. Vi räknar med att kunna påbörja byggnationen av de första kvarteren senare i år. Här kommer vi att skapa ett nytt trivsamt och levande område med mötesplatser, bostäder, kontor, handel och service, säger Marina Fritsche, regionchef för Wallenstam i ett pressmeddelande.

Vad gäller fördelningen mellan hyresrätter och bostadsrätter säger Elisabeth Vansvik att den exakta upplåtelseformen i alla delar kommer att beslutas efter hand, men att de första kvarteren om cirka 400 lägenheter kommer att bli hyresrätter.

Fastighetens totala areal uppgår till drygt 100 000 kvadratmeter.

Wallenstam köpte fastigheten av Arla Foods 2013. I slutet av 2014 avvecklades produktionen på platsen. Sedan dess har en rad utredningar pågått för att möjliggöra genomförandet.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.