Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Grön kulle för studenter

Publicerad: 21 september 2012, 04:23

Vinnande förslaget

Ekologiska studentlägenheter på en gräsklädd kulle, solterrasser och odlingar på taken.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaFastighetsägarna

Ekologiska studentlägenheter på en gräsklädd kulle, solterrasser och odlingar på taken. Med den visionen vann 2 Karsman Arkitekter Fastighetsägarna Stockholms och tidningen Metros stora arkitekttävling.

– Vi inriktade oss på att hålla ner hyrorna och att smälta in i den känsliga miljön på Gärdet, säger Per Karsman, en av arkitektbröderna bakom förslaget.

Tävlingen gick ut på att rita studentbostäder på Gärdet.

De 150 lägenheterna inryms i låga hus på en gräsbeklädd kulle. Inuti kullen finns lokaler för utställningar, föreställningar, restaurang, vinterträdgård och gym – allt tillgängligt för allmänheten. Mot Gärdet öppnar sig en stor glasfasad.

– Här ska den som vill kunna ta en fika efter långpromenaden, byta om efter träningen eller äta lunch, säger Per Karsman.

De kompakta lägenheterna har balkong, och på hustaken finns solterrasser och odlingsmöjligheter för studenterna.

Hyran blir så låg som 3 000 kronor per månad. Det blir möjligt eftersom de kommersiella verksamheterna i ”kullen” ska delfinansiera studentlägenheterna. Lägenheterna är också kompakta för att hålla hyran nere. Detta kräver dock en ändring av regelverket, ett antal av lägenheterna ska även vara anpassade för rörelsehindrade.

– Vi vill på det här sättet hantera ett av studenternas största problem: boendekostnaderna, säger Per Karsman.

Han och brodern Jan Karsman tog emot priset på Stockholm Waterfront, under årets upplaga av Business Arena.

Årets upplaga av arkitekttävlingen ”Förnya Stockholm” hade temat ”Studentbostäder”. Bakom tävlingen står Fastighetsägarna Stockholm, Fastighetsnytt och Metro. Fyra arkitektbyråer fick i uppdrag att ta fram förslag på studentbostäder på Gärdet. Vinnarna röstades fram av Metros läsare.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.