fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

GotlandsHem vill bygga bostadsrätter i Visby

Publicerad: 25 januari 2023, 10:30

GotlandsHem, med vd Joakim Martell i spetsen, vill kunna bygga bostadsrätter för att säkra finansieringen av nyproduktion i framtiden.

Foto: Gotlandshem och Roger Arleryd

GotlandsHem vill bygga bostadsrätter som en del av ett projekt i Visby. Men först måste frågan prövas politiskt. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetGotlandshemRegion GotlandGotland

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Inom projektet Gråbo Furulund i Visby vill GotlandsHem bygga både bostadsrätter och hyresrätter. Orsaken är att det allmännyttiga bolaget anser att produktion och försäljning av bostadsrätter är ett måste om målet på 1 000 nya hyresrätter på Gotland inom tio år ska kunna uppnås. En sådan verksamhet skulle frigöra ekonomiskt kapital som sedan kan återinvesteras i nyproduktion och underhåll, skriver bolaget.

Men eftersom GotlandsHems uppdrag är att bygga hyresrätter krävs en förändring av inriktningen i ägardirektiven från Region Gotland. Av det skälet har GotlandsHem i en hemställan till Regionstyrelsen bett om att få till stånd en sådan.

Läs också: Gotlandshems vd varnar: ”Slå inte spiken i kistan för hyresrätter”

Vid sammanträdet den 24 januari beslutade Regionstyrelsen att skjuta beslutet på framtiden för att ge politikerna mer tid. Något som GotlandsHem välkomnar.

– Vi har förståelse för den politiska komplexiteten i frågan om bostadsrätter ska vara en del i GotlandsHems affärsstrategi. Det är bra med en politisk debatt som kan ligga till grund för ett stabilt och tydligt ägardirektiv. GotlandsHem ska ju bidra till den gotländska bostadsmarknaden efter behov och det behovet beskrivs i just ägardirektivet, säger Joakim Martell vd på GotlandsHem, i en kommentar.

I juni räknar GotlandsHem med att Regionstyrelsen ska ha inkommit med besked i frågan och att ägardirektivet i så fall kan uppdateras.

– Om våra förutsättningar ändras behöver vi justera våra mål. I nuläget kommer vi inte avbryta projektet att bygga vid Gråbo Furulund, men vi analyserar parallellt olika lösningar för att få projektet i hamn, avslutar Joakim Martell.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev