Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Gotland ökar byggtakten med 141 procent

Publicerad: 24 februari 2017, 09:05

Foto: Jürgen Howaldt/Wikimedia.

Även om Stockholms län ökade mest förra året vad gäller antal bostäder är det Gotlands län som haft den största procentuella ökningen: hela 141 procent jämfört med året innan.


Även om Stockholms län ökade mest förra året vad gäller antal bostäder (20 667 stycken) är det Gotlands län som haft den största procentuella ökningen: hela 141 procent jämfört med året innan.

Det är en ny rapport från Lantmäteriet som visar att totalt 18 procent (61 331) fler nya bostäder tillkommit i Sverige under 2016 jämfört med 2015.

Av de 21 länen har 15 haft en tydlig ökning av antal nya bostäder jämfört med fjolåret. I övriga sex län har antalet registreringar av nya bostäder minskat jämfört med föregående år.

– Sett till landet som helhet är det en stadig ökning av nya bostäder i vårt register sedan 2015, vilket ger en tydlig indikation på byggnadstakten i Sverige. Den kraftiga prisutvecklingen för småhus och bostadsrätter tillsammans med stor bostadsbrist har varit bidragande faktorer till att många aktörer vågat bygga nytt. Vi ser också att lägenheter i flerbostadshus ökat mer än småhus, som till och med minskat något totalt sett, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Näst högst har ökningen av andelen nya bostäder varit i Värmlands län (74 procent). Tredje högst ökning har Västernorrlands län haft, med 65 procent. Andelen registreringar av nya bostäder har minskat allra mest i Södermanlands län, med 30 procent.

nya_bostader

– Ökningen av nya bostäder har främst skett i storstadslänen med störst befolkning och högsta efterfrågan, där förutsättningarna för exploatörer och fastighetsägare varit mest gynnsamma för att finansiera nyproduktion, sälja och hyra ut lägenheter. Men den procentuella ökningen har varit stor i flera av de län som tidigare haft en låg nyproduktion, säger Henrik Roos.

I storstadsregionerna har det tillkommit allra flest nya bostäder under 2016. Stockholms län står för drygt en tredjedel (34 procent) av det totala antalet nytillkomna bostäder under året, Västra Götalands län för 13 procent och Skåne län för 11 procent.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.