torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

“Göteborgsstrandningen” går vidare

Publicerad: 18 november 2016, 14:31

Foto: Fastighetsägarna GFR.

Hyresnämnden fortsätter den rättsliga processen för att pröva hyran för de 43 000 lägenheter vars förhandlingar strandade förra året. “Orimligt”, tycker HGF.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeFastighetsägarna GFRHyresgästföreningenGöteborg

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna får nu ett nytt kapitel. Hyresnämnden går nämligen på Fastighetsägarnas linje och fortsätter med den rättsliga processen för att pröva hyran för de 43 000 lägenheter vars förhandlingar organisationen strandade förra året.

Hyresgästföreningen yrkade att Hyresnämnden skulle avisa ärendet eftersom hyresnämnden under våren bara hann fastställa ny hyra för ett fåtal lägenheter. När processen återupptogs i början av november ansåg Hyresgästföreningen att fortsatta rättsliga prövningar inte kan genomföras eftersom det under tiden inletts nya förhandlingar om årets hyror. HGF menar att det inte går att driva en rättslig process samtidigt som det pågår hyresförhandlingar om samma sak.

Men nämnden går alltså istället på Fastighetsägarnas linje, vilket innebär att arbetet med att pröva de 43 000 lägenheterna i nämnden går vidare.

– Det är glädjande att hyresnämnden slagit fast att vi kan ha förlikningssamtal med motparten under tiden som den juridiska processen pågår, säger Pia Grönquist, chefsjurist på Fastighetsägarna GFR.

Fastighetsägarna menar att de samtal som förts mellan parterna har varit av informell karaktär, varför de inte bör påverka rättsprocessen. Hyresnämnden håller alltså med, och tycker inte att det finns något som hindrar fortsatt rättslig prövning.

– Effekten av detta är att Fastighetsägarna både kan förhandla och processa samtidigt, och det menar vi är orimligt, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingsstrateg hos Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Låst situation
HGF kommer att överklaga domen till Hovrätten, och säger att de inte ser några möjligheter att förhandla med Fastighetsägarna om en lösning av strandningen utanför Hyresnämnden.

– Det här tar redan för lång tid. Vi har vid tre tillfällen föreslaget att hyresnämnden ska medla mellan parterna. Samtliga tillfällen har avvisats av Hyresgästföreningen. Det är beklagligt att de inte vill ta sitt ansvar och medverka till en lösning. under tiden som den här processen pågår byggs en hyresskuld upp hos hyresgästerna, säger Pia Grönquist.

HGF håller med om att det är olyckligt att det drar ut på tiden – men av andra anledningar.

– För hyresgästernas del, och för de fastighetsägare som berörs, är det ytterst olyckligt att strandningen i hyresnämnden fortsätter eftersom det innebär att de kommer att fortsätta, kanske under åratal framöver, säger Carl-Johan Bergström.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev