Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Gladsheims vd: ”Större sannolikhet till affärer som vi tidigare inte hade varit aktuella för”

Publicerad: 17 maj 2022, 13:57

David Dahlgren grundade Gladsheim Fastigheter, tillsammans Fredrik Gynnerstedt, 2018.

Gladsheim fortsätter växa med en fortsatt ambition om att gå från ett portföljvärde om 2,8 miljarder till över 5 miljarder kronor – trots osäkerhet på marknaden. ”Ambitionen kvarstår men vi får vara ödmjuka inför det faktum att sannolikheten att nå en dubblering av portföljen har minskat”, säger Gladsheims vd David Dahlgren.


Ämnen i artikeln:

Fem frågor

Hej David Dahlgren, vd Gladsheim som har gjort flera affärer under senare tid, ni har en ambition om att dubblera portföljvärdet under året – påverkar utvecklingen i omvärlden den ambitionen? 

– Ambitionen kvarstår, men utvecklingen i omvärlden påverkar hur vi gör det. Vi tittar exempelvis på ett större inslag med städer med högre direktavkastning och lite mindre inslag av regionstäder. Sedan får vi vara ödmjuka inför det faktum att sannolikheten att nå en dubblering av portföljen har minskat. 

Hur skulle du analysera marknadsläget just nu? 

– Jag uppfattar marknadsdjupet som lite grundare, det är något färre transaktioner och avvaktande. Man har ett mandat som inte är lika tydligt och inte samma tillväxtagenda. Ur ett svenskt perspektiv tror jag det var ganska viktigt med ett Natobeslut. Hade vi inte gått med hade det skapat en större osäkerhet kring Sverige. 

Läs mer: Gör affär om 65 mkr i ort med stark försvarskoppling 

– Vi ser också en inflationstakt som inte har skenat fullkomligt, jag tror det kommer att lugna ned sig. Tittar man på hur det ser ut med marknadsräntorna så går vi från 1,5 procent till 2,5 procent, det är en stor förändring men inte en hög inflationstakt i ett större historiskt perspektiv. Räntemarknaden, som ändå är den intelligentaste marknaden, ska försöka förutse två saker – inflation och BNP-tillväxt. Den säger att inflationen och tillväxten kommer att vara ganska låg. Sedan har det prisats in en osäkerhet. Även bankernas utlåningskostnader har ökat. 

Gasa eller bromsa när ekonomin går skakig, vilken är din syn på det? 

– Antingen står du still och avvaktar. Eller så tar du ut en riktning i terrängen där du känner dig trygg med att det är dit du ska. Då kan man gasa utifrån det. Även om vi växer ganska kraftigt, vi jobbar med flera andra förvärv just nu, så har vi en idé om vart vi är på väg och varför. Det ser lite annorlunda ut än vad den gjorde före den 24:e februari. Vi har anpassat vår strategi lite utifrån det. 

– Vi ser att när en del tar ett kliv tillbaka finns en större sannolikhet till affärer som vi tidigare kanske inte hade varit aktuella för. Det är lite som i racing, du ser en lucka och då kan du köra på den.

Största uppgången i byggkostnadsindex på 40 år – något som påverkar er strategi med renoveringar?  

– Även våra renoveringskostnader går upp. Vi jobbar mycket med att hitta bra inköpskanaler. Under fjolåret etablerade vi ett eget bygg- och renoveringsbolag inom koncernen, för ombyggnation av lokaler och lägenheter. Vi är därför inte lika känsliga för påslag på material och löner. När kriget bröt ut köpte vi på oss mycket material, som golv och färg till exempel, och har byggt upp ett lager. Det påverkar inte den övergripande strategin men selekteringen på lägenhetsnivå. Vi får räkna bort lägenheter med lite lägre hyrespotential som vi tidigare kunde räkna hem på marginalen. 

Läs mer: Gladsheim köper hela Svenska Bostadskompaniet för 630 mkr 

Vad fick er investerare, Ares Management från USA, att vilja kliva in på den svenska bostadsmarknaden? 

– Ares är en av världens största investerare med 320 miljarder dollar under förvaltning. De är stora på kreditsidan och därför ganska okända för allmänheten. Men de har också över 40 miljarder dollar i fastighetsinvesteringar globalt. Det de gillar med svenska bostäder är att det är en marknad som inte är lika nyproduktionskänslig som i USA och Storbritannien till exempel. Där finns en marknad som i perioder med kraftig överproduktion tenderar att bidra till ett överutbud med fallande priser. Den svenska marknaden är mer stabil. Vi har bland annat en hyresreglering som gör det mer förutsägbart i upp och nedgång. I USA har du hyresnivåer som varierar med konjunkturen. Sverige har haft Europas fjärde mest likvida transaktionsmarknad om man tittar på absoluta volymer. Sverige har 10 miljoner invånare men med volymer som påminner om Tysklands. Vi har även många noterade bolag vilket bidrar till stabilitet.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Fem frågor

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.