Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Glädjebeskedet mitt i krisen: Byggtakten slår förväntningarna

Publicerad: 17 december 2020, 12:39

Dagens byggsiffror bräcker Boverkets senaste prognoser.

Foto: Mostphotos

Byggtakten lever äntligen upp till Boverkets minimigränser och bräcker också tidigare prognoser. ”Det är glädjande”, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket.


Ämnen i artikeln:

BoverketAnders Sjelvgren

Boverkets senaste mätning visar att tillskottet av bostäder i större delen av landet uppfyller eller till och med bräcker målen. I åtta av de tio regionerna med störst behov motsvarar byggtakten nu befolkningsökningen.

– Det är glädjande att bostadsbyggandet har gått mycket bättre än förväntat i år och att vi på många ställen i landet bygger i högre takt än befolkningstillväxten, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, i en kommentar. 

Bostadsmarknaden väntas rida ut även vinterns pandemivåg med 54 000 påbörjade bostäder i år och 52 500 nästa år. Siffror som bräcker de 41 000–43 000 bostäder som krävs för att möta den beräknade befolkningstillväxten. 

Läs även: Sjelvgren: ”Medelvägar är farliga på bostadsmarknaden” 

Fortsatt underskott på bostäder

Bostadsbristen blir däremot en betydligt svårare nöt att knäcka. Boverket bedömer att det behövs minst 59 000–66 000 bostäder årligen 2020–2029 för att bli kvitt det stora underskottet.

– Det krävs nu en uthållighet i bostadsbyggandet för att det underskott på bostäder som har byggts upp under lång tid ska fortsätta minska, säger Anders Sjelvgren. 

Hur mycket och vad som behöver byggas skiljer sig stort i landet. Större delen av byggbehovet finns däremot i ett fåtal av landets 60 så kallade funktionella analysregioner som Tillväxtverket använder i sina mätningar. 

– Men även i övriga regioner kan det finnas ett byggbehov för åldersgrupper som ökar, eller en lokal efterfrågan utöver vad byggbehovsberäkningen visar, säger Hans Jonsson, nationalekonom på Boverket, i en kommentar. 

Grafik: Boverket

Byggs fler hyresrätter

Antalet påbörjade hyresrätter i flerbostadshus ökade med drygt 20 procent de senaste fyra kvartalen, medan siffrorna för bostadsrätter och småhus har varit mer stabila. Bostadspriserna har dock ökat markant i år, vilket i sin tur lägger grunden för en hög byggtakt av bostadsrätter och småhus nästa år. 

Läs även: Boverket ska snabbutreda omställning av kontor och butiker till bostäder 

Men trots att intresset från investerare är stort och byggandet ökar så är bedömningen att antalet påbörjade hyresrätter minskar 2021. 

– Den höga byggtakten för hyreshus kan innebära en risk på sikt, i första hand vad gäller uthålligheten i efterfrågan i mindre attraktiva lägen, säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket, i en kommentar. 

Prognosen för antalet färdigställa bostäder skrivs dock totalt sett upp för år 2021.

Boverkets tre utvalda punkter från prognosen

• I år ökar antalet påbörjade bostäder främst bland större kommuner utanför storstadsregionerna.

• Investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder har till stor del gått till kommuner utanför storstadsregionerna.

• Bygglov för cirka 58 500 bostäder har tagits fram de senaste fyra kvartalen.

 

Källa: Boverket

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

BoverketAnders Sjelvgren

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.