Bostäder
Går emot Länsstyrelsen i Göteborg
Publicerad: 28 juni 2018, 12:20
Bostäderna med ÅF-huset i bakgrunden. Bild: Göteborgs stad.
En antagen detaljplan för 300 nya bostäder i kvarteret Tändsticksfabriken i Göteborg upphävdes av Länsstyrelsen. Idag meddelade regeringen att man i sin tur upphäver Länsstyrelsens beslut.
En antagen detaljplan för 300 nya bostäder i gamla Tändsticksfabriken i Göteborg upphävdes av Länsstyrelsen varpå beslutet överklagades till regeringen. Idag meddelade regeringen att man i sin tur upphäver Länsstyrelsens beslut.
Detaljplanen antogs av Göteborgs stad i maj 2016, men upphävdes av Länsstyrelsen med hänvisning till luftkvaliteten. Bebyggelsen ligger nämligen nära E6:an och Mölndalsvägen i Göteborg, granne med ÅF-huset. I och med bygget av Västlänken kommer det att passera många tunga lastbilar i närheten de kommande tre åren. Byggnadsnämndens överklagande bottnade bland annat i att man anser att det finns många lösningar på problemen.
– Det här beslutet hade kunnat bli en jättebroms för klimatsmart bostadsbyggande i hela Sverige. Men regeringen valde att gå på Göteborgs stads linje. Det är en seger för klimatsmart bostadsbyggande, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för stadsutvecklingen i Göteborg, och syftar till det faktum att de nya bostäderna ligger nära kollektivtrafik.
Nu går alltså regeringen in och bifaller överklagandet av Länsstyrelsens beslut, och anser att det inte har visats att luftkvaliteten utgör hinder mot den planerade bebyggelsen. Därmed står stadens beslut om detaljplanen fast.
– Det finns inte tillräcklig grund för länsstyrelsens beslut och därför ger regeringen nu klartecken för detaljplanen, säger bostadsminister Peter Eriksson.
Beslutet är, om inte unikt, så väldigt ovanligt.
I januari förra året uppstod en liknande situation när regeringen upphävde Länsstyrelsen i Stockholms beslut att upphäva en detaljplan för 400 studentbostäder i Stockholm – ett beslut som då hade fattats mot bakgrund av “irreversibel skada på riksintresse”.
– Länsstyrelser upphäver relativt sällan detaljplaner, och kommuner vill därefter sällan pröva det beslut som Länsstyrelsen då fattat, sa Martin Schroder, handläggare för planen på Stockholms stad till Fastighetsnytt då.
– Det här är ett enskilt ärende och vi kommer att alltid att bedöma ärendena var för sig. Men vi har talat om för Länsstyrelserna att bostadsbyggande är oerhört viktigt. Tidigare har det kanske inte värderats lika högt som andra intressen, sa bostadsminister Peter Eriksson till Dagens Nyheter.
Redaktionen