Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Förväntningarna på stigande priser sjunker

Publicerad: 14 mars 2022, 10:39

Foto: Roland Magnusson

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till 29 i mars jämfört med 45 i februari.


Ämnen i artikeln:

SEBbostadspriser

Av de tillfrågade tror 47 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 55 procent förra månaden, medan 18 procent tror på fallande priser, jämfört med 10 procent föregående månad.

Läs även: Hela listan: Här är alla nya bostadsprojekt i Stockholm

”Ett nytt ränteklimat står för dörren och hushållen förbereder sig för en tid av både stigande räntor och hög inflation. I månadens mätning förväntar sig hushållen att reporäntan om ett år kommer ligga nästan en procentenhet högre än i dag. Samtidigt uppger drygt var tredje hushåll att de har bunden bolåneränta medan 17 procent planerar att binda bolånen”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 17 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 12 procent förra månaden.

Läs även: LISTA: Största affärerna rekordåret 2021

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,97 procent, upp jämfört med 0,82 procent föregående månad.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SEBbostadspriser

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.