Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fortsätter skräckfilmen i januari?

Publicerad: 22 januari 2018, 18:03

Peter Malmqvist.

Foto: Sverrir Thór.

Hösten 2017 går till historien som rena skräckfilmen på svensk bostadsmarknad, skriver Peter Malmqvist i en analys. Det finns dock ljuspunkter men i januari får vi viktiga indikationer om vad som väntar.


Ämnen i artikeln:

Peter Malmqvist

Valueguards statistik för december tyder på att prisfallet var 2 procent och över en period på fyra månader har priserna därmed fallit med 9 procent. Inte ens under den första Greklandskrisen 2011 föll priserna lika mycket och vi får gå tillbaka till finanskrisens inledande skede, kraschen 2007-2008, för att hitta en lika kraftig nedgång på bostadspriserna som under hösten 2017. Det konstaterar Remiums chefsanalytiker, Peter Malmqvist, i en artikel på fondkommissionärens hemsida under rubriken Scary Movie. I Stockholm föll priserna med 2,3 procent i december och har således fallit med 12 procent under den turbulenta hösten.

”Rapporterna om en överbyggnation av bostadsrätter i Stockholm får alltså stöd i statistiken,” skriver han.

Det finns ändå ljuspunkter skriver Malmqvist vidare och pekar exempelvis på att prisnedgången i december avtog jämfört med oktober och november. En annan ljuspunkt är att fjärde kvartalet generellt är den svagaste säsongen på bostadsmarknaden. I synnerhet oktober är en svag månad och sedan 2005 har bostadspriserna i snitt fallit med 1,1 procent (bostadsrätter med 0,6 procent) enligt Valueguards statistik. Tittar man istället på medianvärdet faller priserna i oktober och likaså i november och i två tredjedelar av alla oktober och novembermånader sedan 2005 har priserna fallit, påpekar Peter Malmqvist.

”Att bostäder faller på hösten är alltså ingen nyhet, men denna gång blev nedgången ovanligt kraftig. Möjligen berodde det på oklarheterna kring Finansinspektionens kommande amorteringskrav”, skriver han.

Peter Malmqvist beskriver hösten 2017 som rena skräckfilmen på den svenska bostadsmarknaden och styrkan och snabbheten i vändningen från plus till minus bör tas som en indikation på den extrema stress som bostadsmarknaden befinner sig i, menar han. Det finns ingen gyllene medelväg och det är alltid full fart, antingen framåt eller bakåt.

”Minusränta från Riksbanken, paras med åtstramningar från Finansinspektionen. Den ena trampar kraftfullt på gasen, medan den andre letar febrilt efter bromsen. Slutsatsen blir att risken i bostadsmarknaden nu är högre än på länge. Kanske kan det få aktörerna att agera lite försiktigare framöver. Om nu inte också januari månads priser hamnar på minus, för då börjar monstret krypa ut i själva biosalongen,” säger Peter Malmqvist.

Just januari kommer att ge oss en väldigt bra indikation menar han då priserna har sedan 2005 alltid stigit i både januari och februari, samt i lejonparten av alla mars-månader.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Peter Malmqvist

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.