Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Fortsatt tryck på bopriserna

Publicerad: 31 januari 2014, 06:46

Utbudet på bostadsrätter och småhus i storstäderna är fortfarande litet och efterfrågan efter de samma stark. Det visar SBAB:s Mäklarbarometer för fjärde kvartalet 2013.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Vad gäller utbudet visar barometern ett nettotal på -59 procent för bostadsrätter vilket innebär att summan av andelen mäklare som svarar att utbudet ökat minus den andel mäklare som svarar att utbudet minskat är negativ. En negativ nettoandel tolkas som att utbudet minskar överlag. För småhus är nettoandelen minus -64 procent, det vill säga att även på småhus svarar mäklarna att utbudet minskade under fjärde kvartalet.

Samtidigt ökar efterfrågan i storstäderna. Nettoandelen mäklare som svarade att utbudet på bostadsrätter ökade var 45 procent enligt SBAB:s undersökning och för småhus var nettoandelen 20 procent. När utbudet och efterfrågan minskar bör priset öka, allt annat lika, och det gör det enligt mäklarnas svar. Nettoandelen mäklar sem ser en prisökning på bostadsrätter är 64 procent och på småhus är den 30 procent. Dessutom ser man budpremierna öka och försäljningstiderna bli kortare.

SBAB ber mäklarna även göra en prognos för boprisutvecklingen under kvartalet efter det som undersöks och enligt denna tror mäklarna att priserna för bostadsrätter kommer att stiga med 2,6 procent i Stockholm-regionen, 2,4 procent i Göteborgs-region och 2,9 procent i Malmö-regionen. Vad gäller småhus blir prisökningarna ännu högre i Stockholm och Göteborg, 3,1 respektive 3,4 procent men endast 1,2 procent i Malmö.

I en kommentar till Fastighetsnytt skriver SBAB:s chefsekonom Tor Borg:

”Enligt Mäklarbarometern fortsätter högtrycket på storstädernas bostadsmarknader. Utbudet är lågt och efterfrågan hög vilket medför att försäljningstiderna sjunker och att priserna stiger. Budpremierna – skillnaden mellan slutpris och utgångspris – verkar ha ökar ganska snabbt. Under 2013 steg bostadsrättspriserna med omkring 13 procent och villapriserna med drygt 4 procent. Prisuppgången väntas fortsätta i rask takt även under det första kvartalet i år.”

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.