lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Fortsatt trögt för nyproduktion – höga priser viktig förklaring

Publicerad: 14 april 2023, 08:57

Foto: Mattias de Frumerie

Antalet sålda nyproducerade bostäder på bostadssajten Hemnet var fortsatt lågt första kvartalet. Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Ämnen i artikeln:

Svepethemnetbostadspriser

ND


Hemnet noterar att det blir allt svårare att sälja nyproducerade bostäder på dagens marknad. Under det första kvartalet såldes endast 600 nyproducerade bostäder via mäklare. Det är en liten uppgång från 522 fjärde kvartalet, men en minskning med 67 procent första kvartalet 2022, då cirka 1.800 bostäder såldes.

Läs mer: Bostadsbyggarnas dilemma när marknaden viker

Motsvarande minskning för nyproducerade lägenheter var 72 procent. Prisnivån för nyproduktionen är en starkt bidragande orsak till de låga försäljningsvolymerna.

Det finns vissa tecken på en anpassning prismässigt för de nyproducerade lägenheter som publicerats under mars månad, men det är fortsatt en rekordstor skillnad jämfört med utgångspriserna på successionsmarknaden.

Läs mer: Bostadsprojekten som säljer som smör mitt i krisen

För de bostäder som har publicerats under de senaste sex månaderna var det genomsnittliga utgångspriset för lägenheter på successionsmarknaden 22 procent lägre än på nyproduktionsmarknaden.

"För nyproduktionen tar det längre tid att anpassa sig till ett nytt prisläge och möjligen är det något vi nu börjar se. Prisgapet till bostäder på successionsmarknaden är dock fortsatt rekordstort vilket bidrar till de låga försäljningsvolymerna på nyproduktionsmarknaden", säger Hemnets marknadsanalytiker Erik Holmberg i en kommentar.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev