Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fortsatt stigande priser på bostadsmarknaden

Publicerad: 16 april 2015, 09:20

Nya siffror från Mäklarstatistik visar att priserna på bostäder fortsätter att stiga relativt kraftigt. På riksnivå har priserna på bostadsrätter gått upp med åtta procent på tre månader. Villapriserna har stigit med fem procent under samma period.


Ämnen i artikeln:

GöteborgMalmöStockholm

Nya siffror från Mäklarstatistik visar att priserna på bostäder fortsätter att stiga relativt kraftigt.

På riksnivå har priserna på bostadsrätter gått upp med åtta procent på tre månader. Villapriserna har stigit med fem procent under samma period.

– Många faktorer påverkar men våra mäklare märker tydligt att de kommande amorteringskraven bidrar till hettan på marknaden. Många vill helt enkelt undvika att amortera och vill både köpa och sälja innan de nya reglerna införs. Om första augusti spikas kommer vi förmodligen även ha en mer aktiv bostadssommar än vanligt, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Priserna stiger mest i storstadsregionerna
I centrala Stockholm ligger kvadratmeterpriset för första gången på över 80 000 kr/kvm.

– Priserna har fortsatt att gå upp den senaste månaden även om det inte är samma höga takt som tidigare. Innan påsk var utbudet extremt lågt men har nu ökat något till en lite mer normal nivå. Nu väntar många på beslutet gällande amorteringskraven som kommer den sjuttonde april för att veta exakt vad som gäller. Framförallt yngre personer vill gärna förändra sitt boende innan amorteringskraven införs. Och få spekulanter tror på en nedgång efter amorteringskraven har införts, säger Pia-Lotta Svensson, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm.

I Göteborg har priserna på bostadsrätter stigit med 10 procent de senaste tre månaderna. Även där verkar de stundande amorteringskraven spela roll.

– Frågan kring amorteringskravet dyker upp oftare och oftare från både säljare och köpare. En del säljare som påskyndar sin försäljning för att hinna sälja före första augusti, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte.

Under de tre senaste månaderna har bostadspriserna i Malmö stigit med tre till fem procent.

– Utbudet är fortsatt lågt. Senaste veckan har vi noterat en ökning av utbudet med cirka 10 procent, kanske till följd av att säljarna nu känner att marknaden är bra och att man vill göra affär innan nya amorteringskrav träder i kraft. Vi har gott om besökare på visning och på de flesta bostäder blir det budgivning. De centrala delarna är populärast, men även i ytterområdena är det relativt snabba försäljningar. I och med det låga utbudet har vi även sett en större efterfrågan på nyproduktion, säger Maria Tillgren, mäklare på Fastighetsbyrån Malmö.

Maria Nordlander

Källa: Pressmeddelande Fastighetsbyrån

Ämnen i artikeln:

GöteborgMalmöStockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.