Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fortsatt stigande bostadsrättspriser

Publicerad: 8 februari 2022, 07:36

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen ser med intresse på prisutvecklingen när restriktionerna slopas och distansarbetet minskar.

Bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i januari jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.


Ämnen i artikeln:

bostadspriserBjörn WellhagenSvensk Mäklarstatistik

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 6 procent, en nedväxling från 7 procent i december. Villapriserna har samtidigt stigit 13 procent, samma som förra månaden.

Bostadsrättspriserna i centrala Stockholm fortsätter att gå starkt, +2 procent från föregående månad och +13 procent i årstakt.

Läs även: Bostadsbyggandet ökar - här är kommunerna som ska bygga mest

”Prisutvecklingen sett över tre månader visar att villapriserna efter en lång period av stora prisökningar nu börjar plana ut. Samtidigt är det andra månaden i rad som bostadsrättspriserna i centrala Stockholm ökar markant. Framöver blir det intressant att se om den tendensen förstärks av slopade restriktioner och mindre distansarbete, säger Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen i en kommentar.

Fastighetsmäklaren Bjurfors tar också fasta på att bostadspriserna i Stockholm fortsatte att stiga i januari och att kvadratmeterpriset i innerstaden nu nått den nya rekordnivån 114.000 kronor.

”För några veckor sedan var det många som trodde att inflationsoro, skenande elpriser och börsras skulle ge bostadsmarknaden skrämselhicka, men det ser vi inte minsta tecken på. Ett lågt utbud gör att det mesta säljs snabbt och till höga slutpriser, ofta genom förhandsbud”, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Stockholm.

Erik Olsson Fastighetsförmedling tänker sig att de nu slopande restriktionerna kan påverka bostadsmarknaden, precis som pandemin gjorde det.

Läs även: ”Donut city” på frammarsch - städernas attraktionskraft minskar

”Då är frågan hur mycket av utvecklingen vi har haft under pandemin som återgår. Förra gången restriktionerna togs bort uppgav 37 procent av de som svarade i Erik Olsson Bostadsindex att de skulle lägga en mindre del av sin konsumtion på bostaden”, skriver de.

Bostadsmarknaden påverkas dessutom av vikande börser, stigande räntor och urgröpta reallöner.

”Lägre aktiekurser i kombination med högre energipriser och sänkta reallöner med allmän inflation som redan har resulterat i höjda bolåneräntor påverkar oss både ekonomiskt och psykologiskt så att vi både kan och vill betala mindre för en bostad. Det ger lägre bostadspriser”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För januari innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för november-januari jämförs med motsvarande viktade medelvärde för oktober-december. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med augusti-oktober.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.