Bostäder
Fortsatt lägre yrkanden från bostadsfastighetsägarna
Publicerad: 4 december 2014, 15:12
Trenden med lägre yrkanden sedan 2011 fortsätter även i år.
Yrkanden har kommit in för 139 000 lägenheter i det privata beståndet och 370 000 lägenheter i allmännyttan. Trenden med lägre yrkanden sedan 2011 fortsätter även i år.
Lägets betydelse och lagen om att allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag ska arbeta enligt affärsmässiga principer pressade upp nivåerna för bolagens yrkanden under 2011, sedan dess har hyreshöjningskraven succesivt minskat (vägt yrkande enligt siffror från Hyresgästföreningen) och är i dag 1,41 procent lägre än 2011 för de allmännyttiga bolagen. För de privata fastighetsägarna är vägt yrkande 1,14 procent lägre.
2011 blev läget ett centralt argument i hyresförhandlingarna, inte minst i Stockholm. 2012 var det underhållet som var den drivande faktorn för bostadsbolagens krav enligt Hyresgästföreningen. 2013 präglades av den låga räntenivån, något som är en kanske ännu större faktor i årets hyresförhandlingar. Från allmännyttan toppar Mellerudsbostäder med yrkande på sex procent, där har förhandlingarna också strandat uppger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, och man har för tillfället sju ärenden som ligger hos Hyresmarknadskommittén. Men annars är trenden fortsatt lägre yrkanden jämfört med föregående år.
– Vi tycker att det rullar på och har träffat överenskommelse med ett 40-tal allmännyttiga bolag hittills och nivån på dessa överenskommelser ligger strax under 1 procent. Ett bra signalvärde tycker jag och det verkar stabilisera sig där. Det var länge sedan vi var nere på de nivåerna. Med privatvärdarna förhandlar vi ramavtal i flera kommuner men det är inte många som är färdigförhandlade ännu, säger Erik Elmgren.
På den privata sidan ligger vägt yrkande en knapp procent högre än hos allmännyttan. Här skiljer det sig dock en hel del i hur bestånden ser ut och differentieringen är också större i de privata bolagens yrkande. I Göteborg har till exempel Fastighetsägarna GFR yrkat på en hyreshöjning upp till 5 procent för sina medlemmar. Här berättar Henrik Loveby, som är ny förhandlingschef på Fastighetsägarna GFR, att det nu handlar mycket om tekniska genomgångar för att visa hur läge, förvaltningskvalité och standard ser ut, något som behövs innan man kan gå in i konkreta budsituationer.
– Inte så uppseendeväckande ännu utan de tekniska diskussionerna pågår. Standard, förvaltningskvalité och läge skiljer sig åt mellan olika fastigheter, och inte minst hyresgästernas värdering av vad som är ett bruksvärde. Detta ska sedan återspeglas i ett pris – hyran, vilket är skälet till att vi skapar det här spannet i våra yrkanden, säger Henrik Loveby.
Ett antal bolag är färdigförhandlade. Enligt siffror från Hyresgestföreningen var den 28 november 23 bolag klara för allmännyttan, vägd hyresförändring för dessa är 0,86 procent. På den privata sidan är endast fem bolag färdigförhandlade med en vägd hyresförändring på 1,40 procent.
Mattias Fröjd
Jämförelse yrkanden i november sedan 2011:
Namnlös