lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Fortsatt iskall bostadsmarknad enligt ny indikator

Publicerad: 16 februari 2023, 08:14

Robert Boije, chefekonom SBAB.

Foto: Pressfoto, Getty Images

En ny indikator från SBAB och Booli tar tempen på den svenska bostadsmarknaden. Som är iskall just nu, men på ett håll syns en ljusning.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBABBoolibostadspriserBostadsrätter

JB


Den nya indikatorn ”Bomarknadstempen” ger ett sammanfattande mått på hur lätt det är att sälja en bostad under en viss månad.

I januari var indikatorn för lägenheter på den lägsta nivå sedan hösten 2017, den senaste nedgången på bostadsmarknaden, men till skillnad från hus har den vänt upp något på sistone. För hus är indikatorn rekordlåg.

– Vår nya indikator visar att vi hade ett iskallt läge på bostadsmarknaden i januari i år för både lägenheter och hus. För lägenheter får man gå tillbaka till hösten 2017 för att hitta ett lika dåligt läge. Samtidigt har indikatorn för lägenheter, till skillnad för hus, vänt uppåt något på senare tid, vilken möjligen talar för en viss ljusning framöver, säger SBAB:s chefekonom Robert Boije.

Iskallt på bostadsmarknaden enligt ny indikator.

Indikatorn baseras på hur sex olika variabler avviker från sitt historiska snitt. Variablerna är: Utbudet av befintliga bostäder, annonstider, antalet återpublicerade annonser, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare samt medelbudpremien. Indikatorn tas fram separat för lägenheter och hus och kommer framöver att publiceras månadsvis.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev