Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fortsatt boprisfall i augusti – mäklarstatistik

Publicerad: 8 september 2022, 04:00

Nja, ingen uppgång heller i augusti, men tendens till stabilisering, säger mäklarsamfundets vd Jonas Rosén.

Foto: Mäklarsamfundet/Nuthawut Somsuk

Priserna på landets bostadsrätter och villor sjönk med 2 procent i augusti. Nedgången har dämpats något för bostadsrätter medan den tilltog något för villor jämfört med juli. Det visar de senaste siffrorna från Mäklarstatistik.


Ämnen i artikeln:

SvepetSvensk MäklarstatistikMäklarstatistikMäklarsamfundet

På årsbasis är nedgången för bostadsrätter nu 4 procent medan villorna har tappat 1 procent. 

Fortsatt är det bostadsrättspriserna i Stockholm som driver nedgången. I augusti sjönk priserna med 3 procent. I Göteborgsområdet och i Malmö föll priserna med 2 procent. 

För villor var nergången 4 procent i Stockholm och något lägre i Göteborg och i Malmö. Övriga landet, som står för 70 procent av villaförsäljningarna, stod sig bättre jämfört med storstäderna, vilket ger en rikssiffra på minus 2 procent. 

Marknaden fortsätter att vara avvaktande jämfört med förra året. Under sommarmånaderna juni, juli och augusti såldes 23 700 bostadsrätter, vilket är 21 procent färre än samma månader ifjol. Antalet sålda villor minskade med 10 procent.

– Trots breda prisfall ser vi en tendens till stabilisering i augustisiffrorna. Det stämmer överens med vad vi hör från våra medlemmar i de berörda marknaderna, som bekräftar att det finns en del oro kvar på marknaden, men att säljare och köpares förväntningar börjar mötas. Det är ännu för tidigt att säga om trenden håller i sig, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.