torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Första Stockholmshusen byggs i Tensta

Publicerad: 3 juni 2016, 10:31

Exempel på Stockholmshus. Bild: Stockholms stad.

De allra första så kallade Stockholmshusen, en slags allmännyttig massproduktion, är på väg att byggas. Under juni månad är det samråd för 250 lägenheter i Tensta och Solberga utanför Stockholm.

Ämnen i artikeln:

TenstaStockholmshusen

De allra första så kallade Stockholmshusen, en slags allmännyttig massproduktion, är på väg att byggas. Under juni månad är det samråd för 250 lägenheter i Tensta och Solberga utanför Stockholm.

Av lägenheterna planeras 170 i Tensta i kvarteret Ledinge. I detaljplanen föreslås sju punkthus med sex våningar med möjlighet till lokaler i bottenvåningarna och en gemensam gård mellan husen. De tre husen i norr är sex våningar höga och de fyra i söder sex våningar plus en souterrängvåning.

I Solberga, kvarteret Karneolen, planeras 80 lägenheter. De nya husen blir så kallade lamellhus i fyra våningar. Byggnadernas utformning och höjd ska anpassas till den omgivande 50-talsbebyggelsen.

25 procents lägre hyra
Det var i höstas som Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) presenterade idén kring Stockholmshusen. De går ut på att Stockholms allmännyttiga bostadsbolag i en gemensam satsning bygger husen. Man hoppas att de massproducerade hyresrätterna ska sänka produktionskostnaderna med 25 procent, vilket sedan ska avspeglas i hyran.

Under våren avslutades den gemensamma upphandlingen av husen, där Einar Mattsson, Lindbäcks Bygg, NCC och Skanska Sverige valdes som entreprenörer.

Bostäderna i Tensta och Solberga är de första Stockholmshus vars planer kommit hela vägen till samråd. Dock finns flera planer på andra håll i Stockholm. Bland annat har Svenska Bostäder direktanvisats 400 lägenheter i Kärrtorp, söder om centrala staden, där hälften ska byggas som Stockholmshus.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev