Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Förslag till ökat byggande av student- och ungdomsbostäder

Publicerad: 28 Juni 2013, 12:30

Boverket har tagit fram flera förslag till regeländringar för hur byggandet av student- och ungdomsbostäder kan ökas och förenklas. Bostäderna för dessa grupper kan bli mindre och därmed billigare samt byggas på fler platser, enar Boverket, men myndigheten vill inte frångå kraven på tillgänglighet.


Ämnen i artikeln:

BoverketStudentbostäder

Boverket har på uppdrag av regeringen gått igenom de regler och vägledningar som påverkar byggandet av bostäder för studenter och ungdomar. Boverket har bland annat analyserat om dessa bostäder behöver uppfylla samma krav som övriga bostäder. Rapporten, “Förslag på regeländringar för fler bostäder åt unga och studenter”, har överlämnats till Socialdepartementet.

Resultatet av föreslagna ändringar
Ett av förslagen innebär att lägenhetsarean kan minskas genom att till exempel samma utrymme används till arbete och måltider samt genom mindre köksinredning och plats för förvaring. Lägenhetsarean kan minskas med 25 procent, enligt Boverkets exempelberäkningar.

Andra förslag ska ge bättre möjligheter att bygga bostäder med tidsbegränsade bygglov. Detta för att snabbare att få fram fler bostäder till studenter och ungdomar.

I rapporten presenteras fem vägar som innebär att:

Kraven för bostadsutformning ska ändras
Student- och ungdomsbostäder kan byggas med en mindre boarea genom att kraven för hur en bostad ska utformas ändras i Boverkets byggregler, BBR. Lägenhetsarean kan minskas genom att till exempel samma utrymme används till arbete och måltider samt genom mindre köksinredning och plats för förvaring. Toalett och dusch föreslås också kunna flyttas till gemensamma utrymmen.

Nytt allmänt råd om buller ska införas
Ett nytt allmänt råd om buller utomhus tas fram av Boverket. Det nya allmänna rådet leder till att det blir mer mark tillgänglig där små bostäder kan byggas. Riktvärdet höjs från 55 till 60 dBA för bostäder som är mindre än 35 kvadratmeter.

Tidsbegränsade bygglov föreslås förlängas
Boverket föreslår en ändring i plan- och bygglagen att byggnadsnämnden direkt ska kunna bevilja tio eller femton års tidsbegränsat bygglov för alla typer av byggnadsverk. För byggherren innebär ett längre tidsbegränsat bygglov större möjligheter att få ekonomisk avkastning.

Byggnader flyttas lättare
Boverket föreslår en ändring i plan- och bygglagen som bland annat innebär att det inte krävs något tekniskt samråd och inte heller någon kontrollansvarig vid flyttning av en enstaka och enkel byggnad – om inte byggnadsnämnden beslutar annat.

Vindar inreds
Outnyttjade utrymmen i vindar kan lättare inredas till bostäder, detta är ett förslag till ändring i plan- och bygglagen. Vindar som inreds till student- och ungdomsbostäder föreslås inte behöva vara tillgängliga. Det innebär att hissar inte behöver installeras eller förlängas till vindsvåningen.

Boverket föreslår att kraven på tillgänglighet inte ska förändras. Effekten av att frångå detta krav blir minimal och sparar knappt en halv kvadratmeter bostadsarea enligt Boverkets exempelberäkningar. Man menar studenter och ungdomar som har funktionsnedsättningar så ska kunna delta på samma villkor som alla andra.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Boverket

Ämnen i artikeln:

BoverketStudentbostäder

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.