tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Försämrad köpkraft för bostadsköparna: "Hotar också städernas attraktionskraft"

Publicerad: 20 januari 2023, 07:46

Bostadsrättsutbudet i storstadsregionerna minskar för den som har en genomsnittslön. Det är ett problem av flera skäl, menar Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem.

Foto: Mattias de Frumerie / Obos

Andelen bostäder i storstäderna som kan köpas om du har en månadslön på 37 400 kronor minskade under 2022. Det visar en rapport från Obos, som slår fast att bostadsutvecklarna själva måste bidra med lösningar på prisbilden.

Ämnen i artikeln:

SvepetOBOS Nya HemBostadsrätter

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


För andra året har Obos presenterat sitt lärarindex, som undersöker hur stor del av bostäderna i storstäderna som kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön.

Totalt har andelen bostadsrätter som är möjliga för grundskollärare att köpa har minskat i alla tre regioner mellan 2021 och 2022.

Läs även: Obos drag för att få igång försäljningen: "Det ekonomiska läget har gjort det svårare"

Endast 1 av 9 bostäder i Storstockholm kunde köpas av en grundskollärare med 37 400 kronor i månadslön i slutet av 2022, vilket är en minskning från föregående år.

I Storgöteborg kan grundskolläraren endast köpa 1 av 8 bostadsrätter och i Stormalmö bara 1 av 4.

Foto: Obos

– Sedan förra året minskar andelen bostäder som samhällsbärande yrkesgrupper kan köpa i alla tre storstadsregioner. Det är inte bara ett problem för enskilda individer, det hotar även städernas attraktionskraft, säger Sofia Ljungdahl, vd för Obos Nya Hem i ett pressmeddelande.

Att färre grundskolelärare kan köpa en lägenhet i Storstockholm blir problematiskt när rekryteringsbehovet i Stockholms län uppgår till 26 000 heltidstjänster fram till 2035, enligt Skolverkets senaste prognos. Liknande tendenser syns även i Göteborg och Malmö.

– Vi kan inte ha en situation där lärare, poliser, sjuksköterskor och andra samhällsviktiga yrkesgrupper tvingas tacka nej till jobberbjudanden i storstäderna för att de inte har någonstans att bo. Nu krävs krafttag från politiken. Regeringen måste bland annat ändra och sänka amorteringskravet och införa förslaget om startlån för förstagångsköpare. Det blir extra viktigt i det osäkra läge vi befinner oss i nu, säger Sofia Ljungdahl.

Obos lyfter upp sin egen deläga-modell som en lösning.

– Även vi bostadsutvecklare måste ta ansvar och komma med förslag på lösningar, säger Sofia Ljungdahl.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev