Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Försäljningstrenden bruten – fler köper bostäder på ritning

Publicerad: 3 januari 2022, 15:16

Foto: Fotograf Maja Brand

Riksbyggen ökade sin försäljning av bostadsrätter med cirka 30 procent förra året. Merparten såldes på ritning och inte strax före färdigställandet – precis som före pandemin.


Ämnen i artikeln:

RiksbyggenJohanna Frelin

Riksbyggen ökade försäljningen av bostadsrätter med 33 procent förra året då man sålde totalt 1 253 bostadsrätter. År 2020 var det vanligare med inflyttningsklara lägenheter men förra året såldes merparten på ritning med inflyttning 18–30 månader framåt.

– Att sälja på ritning går väldigt bra för oss just nu. Konsumenterna är mindre nervösa och ser färre skäl att köpa och sälja nu jämfört med två år sedan. Sveriges tillväxt består, vilket skapar lugn på marknaden, säger bolagets vd Johanna Frelin till Fastighetsnytt.

Städer som Malmö, Helsingborg, Stockholm, Kalmar, Kungälv, Vänersborg, Eskilstuna, Västerås, Sundsvall, Gällivare och Kiruna sticker ut med sina försäljningssiffror.​ Förutom en lugnare marknad uppges bostadsb​ehovet​​​​​ och att fler har lämnat stadskärnorna för att bo större ​ha bidragit till förändringen.​​

Läs även: Riksbyggen: ”Vi ska utveckla digitala produkter för fastighetsbranschen”

Under 2022 är målet att öka bostadsproduktionen från 1 630 till 2 250 byggstarter och den långsiktiga planen är att senast 2024/25 öka produktionen av både bostadsrätter och hyresrätter med 20 procent.

– Vi tar ett ordentligt kliv i byggandet i år och bygger nya bostäder i hela landet, särskilt där bostadsbehovet är stort. Det bortplockade investeringsstödet är dock en hämmande faktor​, för det blir svårt att få till hyresnivåer som alla har råd med, säger Frelin.

Riksbyggen har bjudits in till ett eget möte med nya bostadsministern Johan Danielsson (S) nästa vecka. 

– Stödet ​blir ​den viktigaste fråga​n​ att diskutera​ med honom​. ​Det behövs bostadspolitik som en bred majoritet står bakom ​för att skapa långsiktighet framför dessa jojo-beslut som slår hårt mot branschen. Bara det att jag har varit vd här i två år nu och ​redan har ​hunnit ​träffa​​​ tre bostadsministra​r säger sitt.

Amortering, lånetak och bankernas kreditkrav om att 50 procent av bostäderna ska vara sålda redan innan första spadtaget är ​några ​regler som enligt Johanna Frelin skulle kunna göras mer flexibla ​och anpassas efter lokala förutsättningar. 

– Vi på Riksbyggen kan ​även​ satsa egna pengar och ta risken själva, men det kan inte alla i branschen göra. Det hade därför varit bra med ett mindre fyrkantigt system, säger hon.

Läs även: Risk för överproduktion av hyresrätter i Sverige 

​Johanna Frelin ser heller ingen risk för överproduktion av bostäder i vare sig Västra Götaland och Skåne, vilket tre av varandra oberoende rapporter flaggade för före årsskiftet.  

– Nej, ​vi ser ingen sådan risk​ även om det givetvis kan ske ​​lokalt ibland, om vi exempelvis färdigställer två hyreshus bredvid varandra. Men vi har inte haft ​sådana ​problem​ ​generellt. En möjlig överproduktion ​har också tendens att stabilisera sig ​över​ tid​, ​​säger hon.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

RiksbyggenJohanna Frelin

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.