Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Förhandlar fram 15 000 nya bostäder i Lund

Publicerad: 30 maj 2016, 09:31

Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund och HG Wessberg, förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen under dagens pressträff i Lund.

Foto: Lunds kommun.

På måndagen skakade Lunds kommun hand med Sverigeförhandlingen. I utbyte mot 15 000 nya bostäder och en medfinansiering på 120 miljoner kronor får staden en station på den nya höghastighetsjärnvägen.


Ämnen i artikeln:

LundSverigeförhandlingenFastighetsmarknaden i Sydsverige

På måndagen skakade Lunds kommun hand med Sverigeförhandlingen. I utbyte mot 15 000 nya bostäder och en medfinansiering på 120 miljoner kronor får staden en station på den nya höghastighetsjärnvägen.

Tidigare i våras meddelades vilka stationer som kommer att ligga längs med den nya höghastighetsbanan. Sedan dess pågår förhandlingar mellan kommunerna på banan och Sverigeförhandlingen, vilket hittills bland annat resulterat i 55 000 bostäder, sedan fem kommuner skakade hand härom veckan.

Nu ansluter sig även Lunds kommun. Enligt dagens överenskommelse kommer kommunen att medfinansiera projektet med 120 miljoner kronor, plus 116,5 miljoner kronor i förskottering.

I avtalet får Lunds kommun också statlig medfinansiering till den spårväg som håller på att byggas till ESS, Brunnshög.

– Med kombinationen av höghastighetsjärnväg, Sveriges modernaste spårvägsinfrastruktur och ett ökat bostadsbyggande har vi ytterst bra förutsättningar för att möta framtidens utmaningar. Det är extra glädjande att vi i och med denna överenskommelse nu når målsättningen om 50 procent statlig medfinansiering av spårvägen och dessutom en historiskt stor satsning på cykeltrafik, säger Anders Almgren, (S), kommunstyrelsens ordförande i Lund.

Staten medfinansierar alltså också 40,75 miljoner kronor till utbyggnaden av sju cykelåtgärder i centrala Lund.

– Med den nya höghastighetsjärnvägen öppnas möjligheter till mer trafik på den hårt belastade järnvägssträckan Hässleholm-Lund. Det skapas också helt nya pendlingsmöjligheter för regionen. Framöver blir det möjligt att resa mellan Lund och Stockholm på cirka 2 timmar 20 minuter och mellan Lund och Jönköping på 1 timme. I dag tar det cirka 4 timmar och 15 minuter respektive 2 timmar 30 minuter att ta tåget dessa sträckor, säger HG Wessberg förhandlingsperson på Sverigeförhandlingen.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.