Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Föreslår tillfälliga bygglov

Publicerad: 9 september 2015, 16:14

Karin Wanngård.

Foto: Stockholms stad.

Kommunstyrelsen i Stockholm föreslår att små, billiga lägenheter får tillfälliga bygglov. Kommunfullmäktige ska fatta beslut om avgifter för upplåtelse av offentlig plats.


Ämnen i artikeln:

Stockholms stadKarin Wanngård

Kommunstyrelsen i Stockholm, med finansborgarråd Karin Wanngård i spetsen, föreslår att små, billiga lägenheter får tillfälliga bygglov. Förslaget innebär att kommunfullmäktige ska fatta beslut om avgifter för upplåtelse av offentlig plats avseende tillfälliga bostäder – där studentbostäder ska få en halverad avgift. Avgiften föreslås följa avgifterna för tomträttsavgäld för flerbostadshus.

De tillfälliga byggloven innebär att en byggnad kan stå på platsen i upp till 15 år innan den måste flyttas.

”Ett sätt att snabba på processen med att få fram fler bostäder är att bygga bostäder med tillfälligt bygglov. Ett positivt exempel på detta är Svenska Bostäders koncept Snabba Hus som möjliggör en snabbare process från idé till inflyttningsbara lägenheter för unga och studenter” skriver Karin Wanngård i sitt utlåtande.

Stadsledningskontoret bedömer att ”det är väl motiverat att staden med detta förslag ger marknaden möjlighet att skapa billiga bostäder placerade på offentlig plats med stöd av tidsbegränsade bygglov och polistillstånd”.

Förslaget är upp till kommunfullmäktige att fatta beslut om.

Redaktionen

Källa: Stockholms stad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.