torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Föreslår slopning av bytesrätt och inkomstkrav

Publicerad: 11 maj 2018, 05:23

För att komma till rätta med den svarta bostadsmarknaden föreslår åtta företrädare för allmännyttiga bolag sju punkter för att vända utvecklingen.

Ämnen i artikeln:

Sveriges AllmännyttaKicki BjörklundTerje Johansson

För att komma till rätta med den svarta bostadsmarknaden föreslår åtta företrädare för allmännyttiga bolag sju punkter för att vända utvecklingen – bland annat avskaffad bytesrätt och slopade inkomstkrav. Förslagen presenteras på DN Debatt.

Följande punkter föreslås för vidare utredning, för att öppna upp marknaden och korta bostadsköerna, med ökad kvalitet och trygghet i boendesituationen. Skribenterna ser en trygg bostad som en förutsättning för att etablera sig på arbetsmarknaden och en fungerande integration.

Följande punkter föreslås i artikeln, som är undertecknad av Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget, Göteborg, Gunnar Boquist, vd Hyresbostäder, Norrköping, Juan Copovi-Mena, vd Telge Bostäder och Telge Hovsjö, Södertälje, Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem, Jönköping, Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, Gävle, Terje Johansson, vd MKB Fastighets AB, Malmö, Mikael Källqvist, vd Bostads AB Mimer, Västerås och Marie Thelander Dellhag, vd Halmstads Fastighets AB:

- Avskaffa eller kraftigt begränsa bytesrätten, det skulle göra att den största delen av svarthandeln med lägenheter skulle försvinna.
- Kriminalisera köp av hyreskontrakt
- Sätt ett tak för antal boende per lägenhet – hyresvärden bör ha möljighet att skriva in max antal boende i en lägenhet, baserat på dess storlek
- Förändra skyndsamt ebo – ”Lagen om eget boende, ebo, är ett av de tydligaste hindren mot integration och möljliggör en omfattande svart bostadsmarknad. Därför behöver ebo förändras i grunden” skriver författarna
- Sänk eller ta bort inkomstkraven
- Pröva alternativ till kösystem
- Bygg mer nytt och mer blandat

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev