Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Föreslår lag om kreditgivare och förmedlare

Publicerad: 9 april 2015, 12:33

En ny utredning från justitiedepartementets bolåneutredning föreslår en ny näringsrättslig lag om kreditgivare och kreditförmedlare av bolån.


En ny utredning från justitiedepartementets bolåneutredning föreslår en ny näringsrättslig lag om kreditgivare och kreditförmedlare av bolån. Utredningens huvuduppdrag har varit att föreslå hur Europaparlamentet och rådets direktiv om konsumentkreditavtal som avser bostadsfastigheter ska genomföras i svensk rätt.

Lagen ska innehålla grundläggande krav på tillstånd för denna verksamhet, som ska gälla även för de som vill bedriva yrkesmässig verksamhet med rådgivning om bolån. Lagen föreslås också innehålla krav på kreditgivares och kreditförmedlares verksamhet när det kommer till bland annat ersättningssystem i företagen, kunskap och kompetens hos personal och ledning, samt standarder för värdering av en bostad som ska ställas som säkerhet för ett lån.

Dessutom föreslår utredningen att ett antal nya bestämmelser om bolån införs i konsumentkreditlagen, samt nya bestämmelser om kreditprövning vid bolånegivning.

Företagen som omfattas av lagen kommer att stå under tillsyn av Finansinspektionen, som kommer att kunna ingripa vid misskötsamhet.Bestämmelser som genomför bolånedirektivets krav måste vara tillämpliga senast 21 mars 2016.

Redaktionen

Källa: SOU 2015:40, stärkt konsumentskydd på bolånemarknaden

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.