onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Föreslår förenklad andrahandsuthyrning av bostadsrätter

Publicerad: 24 januari 2014, 15:26

Regeringen lämnar på fredagen ut en remiss till Lagrådet där man föreslår att det i framtiden inte ska krävas lika starka skäl från en bostadsrättsinnehavare för att hyra ut sin lägenhet i andra hand som hittills. I dagens lagtext står det att det krävs ”beaktansvärda skäl” för att innehavaren av en bostadsrätt men regeringen vill ändra texten till ”skäl”.

Ämnen i artikeln:

SocialdepartementetStefan Attefall

Syftet med den förändrade lagstiftningen är enligt ett pressmeddelande från Justitiedepartementet och Socialdepartementet att ge den enskilde bostadsrättsägaren större möjlighet att själv fatta beslut om uthyrning av bostaden.

”Ökad andrahandsuthyrning är inte lösningen på bostadsbristen, men vi kommer inte att kunna bygga bort tjugo års underproduktion av bostäder över en natt. Därför behöver vi utnyttja de bostäder vi redan har på ett bättre sätt, både för att underlätta för unga och för att inte bostadsbristen ska bli en bromskloss för tillväxt,” kommenterar bostadsminister Stefan Attefall i pressmeddelandet.

Man föreslår även att bostadsrättsföreningar kan ta en avgift från medlemmar som vill hyr ut i andra hand. På så sätt vill man kompensera föreningarna för det merarbete som en andrahandsuthyrning kan medföra. För att kunna ta en avgift måste man i stadgarna ange att en avigt får tas ut vilket innebär att det är medlemmarnas beslut huruvida man vill ta ut avgifter.

De nya förslagen är frukten av regeringens överenskommelse med HSB, Riksbyggen och Bostadsrätterna. Regeringens mål är att reglerna ska träda i kraft vid halvårsskiftet.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev