Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Föreslår blocköverskridande lösning

Publicerad: 23 maj 2016, 17:00

Jonas Nygren.

Foto: Hyresgästföreningen.

Vem tar över som bostadsminister efter Mehmet Kaplan? Den frågan är fortfarande obesvarad och det finns ett antal förslag. En av de föreslagna är Jonas Nygren som själv föreslår ett helt annat alternativ.


En liberal bostadsminister. Den hypotesen leker Jonas Nygren, tidigare socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs stad, med i nyaste avsnittet av podcasten Smarta samtal som publiceras på tisdagen.

– Det skulle väl inte vara helt fel att fundera på om det fanns en möjlighet att kanske bredda regeringen och försöka komma över blockgränsen, säger han.

Han tillägger att det skulle finnas en poäng med att i den situation som nu råder försöka få en mer beslutsfähig regering.

– Återigen, det är ett teoretiskt önskemål och resonemang men jag tror att på sikt så har vi en situation där det spelar ingen roll vad som händer i nästa val, skulle jag säga, för jag tror att vi kommer att ha samma fördelning mellan allians och rödgrönt och hur många år ska vi hålla på så här? Någonstans måste man hitta en lösning på regeringsbildandet så om man ska tänka teoretiskt och bara önska så vore det en trevlig överraskning.

Programledaren Mia Odabas frågar om han avser en bostadsminister från oppositionen.

– Ja, en liberal bostadsminister kanske. Man kan ändå leka med tanken att det skulle bidra till att en del knutar löses upp, säger Jonas Nygren.

Jonas Nygren har själv varit favorittippad att ta över efter Mehmet Kaplan och i Fastighetsnytts läserundersökning nyligen kom han tvåa efter Lennart Weiss. Nyligen rekryterades han dock till Hyresgästföreningen var han till hösten tar över som förbundschef.

I podcasten deltar även Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare, och Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH och krönikör i Fastighetsnytt. Båda nämner att de gärna skulle se Jonas Nygren på ministerposten men Maria Rankka delar Nygrens åsikt om att det vore en intressant tanke.

– Jag är så begränsad så jag hade tänkt att det bästa vi hade kunnat hoppas på var en socialdemokrat och Jonas Nygren står högt på min lista. Men det vore verkligen en intressant tanke och den skulle kunna bidra till att lösa en del knutar men jag tror inte Stefan Löfven är så modig men jag hoppas jag har fel, säger Maria Rankka.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.