Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

“Flyttkedjor fungerar inte”

Publicerad: 18 mars 2019, 12:51

Ett argument för nybyggda, ofta dyrare, bostäder är att de skapar flyttkedjor som gör att de nya bostäderna kommer alla till del. Men enligt en ny rapport saknas belägg för att flyttkedjor faktiskt fungerar.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Rapporten är framtagen av Malmö universitet på uppdrag av Region Stockholm, Skåne och Göteborg

Rapporten visar två huvudsakliga slutsatser. Den första är att det saknas belägg för att kedjorna nåt hushåll med låga inkomster, som står utanför bostadsmarknaden. Flyttkedjorna bryts istället, innan de billiga lägenheterna når dessa hushåll.

Den andra slutsatsen är att nyproduktion bör ske med variation vad gäller storlek, läge och prisbild samt med olika upplåtseleformer.

– Bostadsbehovet i Stockholmsregionen är rekordstort. Regionplaneringen behöver i hög grad inriktas på ett ökat byggande, utifrån invånarnas behov. Region Stockholm har flera viktiga uppdrag kopplat till detta. Vi ska fortsätta att utreda hur vi når en ökad rörlighet på bostadsmarknaden och identifiera hinder för förtätning och nybyggande. Dessutom ska vi i samarbete med Stockholms stad och Storsthlm ta initiativ till regionala bostadssamtal om hur problemen på bostadsmarknaden bäst kan mötas, säger Hanna Wiik, chef för tillväxt- och regionplaneförvaltningen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev