Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Flygfältet tar plats i nya Barkarbystaden

Publicerad: 26 februari 2016, 07:39

Illustration: Tovatt Architects and Planners AB.

På det gamla flygfältet i Barkarby utanför Stockholm byggs Barkarbystaden, en stadsdel som kommer att få totalt 18 000 nya bostäder. Nu presenterar kommunen planer på hur man ska inkludera rester från flygplatstiden i den nya stadsdelen.


Ämnen i artikeln:

BarkarbystadenJärfälla

På det gamla flygfältet i Barkarby utanför Stockholm byggs Barkarbystaden, en stadsdel som kommer att få totalt 18 000 nya bostäder, flera tusen arbetsplatser och en ny tunnelbana. Nu presenterar kommunen planer på hur man ska inkludera rester från flygplatstiden i den nya stadsdelen.

Bland annat kommer kommunen att bevara den gamla landningsbanan, som ska fungera som en bro mellan stad och natur. Dessutom bevaras även hangaren och bergrummet.

– Vi ska bygga en varierad, upplevelserik och karaktärsfull stad. Att bevara landningsbanan, hangaren och bergrummet och göra dem till attraktiva mötesplatser för stadens invånare känns helt självklart, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Hangaren tas tillvara genom att bli en saluhall mitt på torget. På det planerade Tunnelbanetorget finns förutom entrén till den nya tunnelbanestationen också ingången till bergrummet som i framtiden skulle kunna användas för större publika evenemang.

– Järfälla är en av de snabbast växande kommunerna i landet. Vi har bestämt oss för att växa med kvalitet. Barkarbystaden ska bli en plats där man kan bo, arbeta, handla och ha ett bra fritidsliv, säger Claes Thunblad.

Redaktionen

Källa: Järfälla kommun

Ämnen i artikeln:

BarkarbystadenJärfälla

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.