Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fler unga sparar till bostad

Publicerad: 2 april 2014, 10:45

Andelen unga svenskar som spar pengar till köp av egen bostad har ökat från 40 procent 2009 till 53 procent 2014. Nästan hälften av de unga saknar dock fortfarande sparande.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Detta visar en undersökning som SBAB genomfört i mars med hjälp av Cint, som bygger på svar från 1 006 personer i åldern 18-26 år. Samma frågor ställdes även 2009.

Fler tar större eget ansvar
Idag är medvetenheten bland unga högre än 2009. Fler oroar sig för att hitta en bostad vilket innebär att fler har tagit saken i egna händer och sparar till framtida bostadsköp.

Andelen med ett sparande som är avsett för bostadsköp har ökat från 40 procent år 2009 till 53 procent 2014. En förklaring till ökningen är troligen att andelen som oroar sig för att inte kunna hitta en bra bostad har ökat från 46 procent 2009 till 53 procent 2014.

Samtidigt ökar andelen som tror sig kunna köpa en egen bostad inom en överskådlig framtid från 39 procent 2009 till 48 procent 2014. Förbättringen beror sannolikt på att fler idag faktiskt sparar till sitt boende vilket gör att de tror sig kunna köpa en bostad i framtiden.

– Effekten av bostadsbristen och de stramare lånevillkoren syns tydligt när resultatet jämförs med 2009 års enkät. Den höjda barriären ställer högre krav på ett privat sparande. Priset för detta är att det egna boendet skjuts på framtiden då det tar tid att samla ihop till kontantinsatsen, inte minst då priserna fortsatt upp, säger Karin Hellgren, presschef SBAB

Nästan hälften av de unga saknar dock fortfarande sparande
– De unga som inte sparar till sin första bostad riskerar att hamna utanför bostadsmarknaden på obestämd tid, för det finns inget som tyder på att hyresrätter kommer att bli lättare att hitta framöver. Jag hoppas därför att den positiva spartrenden som kan ses sedan 2009 håller i sig, annars blir framtiden dyster för en stor del av dagens unga, avslutar Karin Hellgren.

Undersökningen presenteras i sin helhet på sbab.se.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.