Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fler tar blancolån för att köpa bostäder

Publicerad: 29 juni 2021, 13:41

En femtedel av svenskarna har tagit ett så kallat blancolån - och av dem har många använt pengarna till en kontantinsats. Det visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare som tycker att utvecklingen är problematisk.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Undersökningen, som har genomförts tillsammans med Novus, visar att 19 procent har tagit ett blancolån. Särskilt stort är nyttjandet av den låneformen bland personer mellan 30-49 år där 30 procent uppger att man tagit den sortens lån.

Av låntagarna uppger 12 procent att det nyttjats till kontantinsats vid bostadsköp.

– Det indikerar att vi fått en problematisk situation där hårda kreditrestriktioner vid bostadsköp gör att människor tar stora och dyra blancolån som innebär stora risker för så väl individen som samhället, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande. 

Läs även: Bolåneexperten om ränteavdragen: ”Hoppas politikerna gör en mer nyanserad analys”

Lånesummorna sträcker sig mellan 10 000 kronor hela vägen upp till 3 miljoner kronor, med ett genomsnitt på 231 518 kronor.

– Det är oroande att en riskfylld låneform som normalt används för mindre konsumtionskrediter blivit ett verktyg för att komma in på bostadsmarknaden. Det borde vara en varningsklocka till politiken om att något är otroligt fel och att bostadspolitiken fungerar väldigt illa, säger Stefan Westerberg.

I åldersgruppen 18-49 år så uppger 19 procent att de tagit blancolån i primärt syfte att finansiera kontantinsats till bostad.

Blancolån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Blancolån har därför vanligen en högre ränta än lån med säkerhet. 

 

I Sverige är det vanligt med blancolån i spannet 5 000–500 000 kronor. 

 

Från och med den 1 september 2018 gäller däremot ett tak som begränsar räntesatsen till maximalt 40 procentenheter högre än referensräntan.

 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.