Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

FI: Omkring 200 000 hushåll har pausat amorteringar

Publicerad: 17 november 2020, 15:21

Finansinspektionen beslutade i våras att ta bort amorteringskravet under en begränsad period för att stödja hushållen under coronakrisen. Beräkningar från Finansinspektionen visar nu att 200 000 bolåntagare använt sig av möjligheten att skjuta på amorteringar.


Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenAmorteringskravet

”Vår senaste bedömning är omkring 200 000 hushåll har pausat sina amorteringar, vilket man kan jämföra med att uppskattningsvis 600 000 hushåll omfattas av amorteringskravet”, sade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i ett tal vid Stockholms Handelskammare.

Läs även: FI föreslår skärpt amorteringskrav

Thedéen varnar i talet för använda amorteringspausen som ursäkt för att dra på sig nya skulder.

”När man nu tillfälligt inte behöver amortera kan det också vara frestande att låna mer av det skälet, men jag vill påminna om att undantaget gäller till och med 31 augusti 2021 och vi har idag inga planer på att förlänga det nästa höst”, säger han i en utskrift av talet, som är betitlat ”Amorteringar i goda tider ger motståndskraft i kriser”.

Läs även: Tunga ekonomer negativa till skärpt amorteringskrav 

Om det trots allt skulle bli en förlängning så kommer detta meddelas allmänheten senaste i slutet av april.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.