Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

FI föreslår skärpt amorteringskrav

Publicerad: 13 november 2017, 10:42

Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen.

Foto: FI.

Förslaget om skärpt amorteringskrav lämnas nu över till regeringen för godkännande och väntas träda i kraft 1 mars 2018. “När FI nu beslutat om det slutliga förslaget reser det flera frågor: behövs det, är det rätt tidpunkt att införa det och är utformningen rimlig?”


Ämnen i artikeln:

AmorteringskravFinansinspektionen

Finansinspektionens styrelse har beslutat att myndigheten föreslår att amorteringskravet för nya bolånetagare med bolån som överstiger 4,5 gånger deras bruttoinkomst ska amortera ytterligare minst 1 procent utöver det befintliga amorteringskravet.

Förslaget om skärpt amorteringskrav lämnas nu över till regeringen för godkännande, enligt ett pressmeddelande från FI, och väntas träda i kraft 1 mars 2018.

– Vi har under lång tid byggt upp riskerna och känsligheten i systemet, därför vill vi bygga upp motståndskraft för hushållen och därmed för svensk ekonomi, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen under en presskonferens.

Under samma presskonferens konstaterar chefsekonomen Henrik Braconier att man räknar med att 1 procent av alla bolånetagare omfattas av det skärpta kravet årligen. Man räknar med att nya bolånetagare kommer att ta på sig skulder som är 4 procent mindre än annars och köpa bostäder som är cirka 1,5 procent lägre i pris än utan kravet.

I sin motivering för det skärpta amorteringskravet skriver Finansinspektionen att kravet utgör en mjuk gräns då man inte sätter ett tak för skuldkvoten.

”I stället innebär denna gräns att låntagare med hög skuldkvot måste lägga in en amortering i sin boendekalkyl. På samma sätt som det nuvarande amorteringskravet bör det skärpta kravet leda till att hushåll med höga skuldkvoter tar något mindre lån och köper något billigare bostäder. De som lånar över gränsen måste gradvis minska skulden och därmed den risk som skulden innebär,” skriver man.

Vad gäller ett skuldkvotstak väljer myndigheten att inte införa ett sådant då det kan ha ogynnsamma bieffekter.

”Men faktum kvarstår att höga skuldkvoter kan vara ett problem för enskilda och för samhällsekonomin. I ett läge där det är ont om bostäder, räntorna är låga och priserna höga kan hus håll vara frestade att göra för stora åtaganden. Skuldkvoterna har också fortsatt att stiga. Det gör att obalanserna på kreditmarknaden riskerar att växa, vilket kan hota stabiliteten i samhällsekonomin och på finansmarknaderna. Det är en utveckling som behöver motverkas.”

Enligt FI:s beräkningar kommer cirka 15 procent av nya bolånetagare att beröras av ett skärpt amorteringskrav, vilket man menar innebär att kravet inte medför någon dramatisk förändring, utan syftar på att bromsa upp den ökning av skuldkvoterna som pågått under flera års tid. Man menar vidare att lånemöjligheterna för hushåll med lägre inkomster inte begränsas då dessa naturligt fångas upp i de säkerhetsnät som bankerna redan har infört, noggranna kreditprövningar och skuldkvoter på 5 gånger inkomsten.

”Därför är det inte främst unga förstagångsköpare och pensionärer med  lägre inkomster som kommer att omfattas av det skärpta amorteringskravet. I stället är det i första hand hushåll med goda inkomster som berörs av kraven. Att banker sätter gränser för hur stora lån ett hushåll kan få, i förhållande till bostadens värde och hushållets inkomst, är självklart. Och att kraven och kreditprövningen skärpts under senare år är sunt,” skriver FI i sin motivering.

Erik Thedéen säger under presskonferensen att man gärna ser flera åtgärder från andra håll än FI.

– Vi har flera gånger återkommit till behovet av en samlad politik kring frågan. Det finns all anledning att se över delar av bostadspolitiken, främst de som har kopplingar till finansiell stabilitet och skattesystem som uppmuntrar till hög skuldsättning – då tänker jag främst på ränteavdragen. Än så länge verkar det långt till några förslag, och vi kan inte sitta och vänta utan vi har ett uppdrag att agera när obalanser byggs upp. Det är dock viktigt att behålla proportionerna i detta, det är en relativt mild åtgärd men som i en stigande marknad begränsar mer – åtgärden har en stabiliserande effekt.

Under tiden innan förslaget lades fram på måndagen så har olika medier diskuterat huruvida Erik Thedéen kommer att avgå om regeringen säger nej till förslaget.

– Om regeringen säger nej så innebär det att vi tillämpar ramverk – då blir det inget krav. Det här har blivit alldeles för stort personfokus. Men låt mig vara tydlig regeringen säger nej så kommer jag inte att avgå.

Till Aftonbladet säger finansmarknadsminister Per Bolund att han inte vill ge något datum om när regeringen kan ge besked, men att arbetet “ska ske skyndsamt”.

– Vi kommer att göra en analys av förslaget i regeringskansliet. Vi kommer att göra det så skyndsamt som är möjligt, många vill ha svar och vi kommer att jobba intensivt med det, säger Per Bolund.

Till TT tillägger han att det som slår hårdast mot låginkomsttagare är fortsatt stigande bostadspriser och att förslaget ur det perspektivet borde ha positiva prisdämpande effekter.

– Signalerna från Finansinspektionen (FI) har varit tydliga om att man står fast vid att införa ett skärpt amorteringskrav. När FI nu beslutat om det slutliga förslaget reser det flera frågor: behövs det, är det rätt tidpunkt att införa det och är utformningen rimlig. Det finns redan bolånetak, amorteringskrav och bankernas egna regler för kreditprövning. Nyttan av ytterligare en regel är därför sannolikt inte så stor. Det är ett vågspel att införa det skärpta amorteringskravet i början av nästa år på en bostadsmarknad som nu är skakig och som kan vara i ännu sämre läge om några månader. Är det verkligen en rimlig utformning att man kan behöva amortera på bolånet även om det är mindre än hälften av värdet på bostaden? Nu är det regeringen som ska avgöra om det skärpta amorteringskravet ska införas. Om det inte införs eller luckras upp kan Finansinspektionen ändå två sina händer, säger analytikern Tomas Pousette till Fastighetsnytt.

Sverrir Thór
Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.