Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

FI: Amorteringskravet har önskad effekt

Publicerad: 27 mars 2019, 14:05

Erik Thedéen, generaldirektör, Finansinspektionen.

Foto: FI.

Hushållen har fortsatt stora skulder – men nya bolånetagare amorterar, lånar mindre och köper billigare bostäder. Det konstaterar Finansinspektionen i sin årliga bolånerapport.


Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenErik ThedéenAmorteringskravet

Hushållen har fortsatt stora skulder – men nya bolånetagare amorterar, lånar mindre och köper billigare bostäder. Det konstaterar Finansinspektionen i sin årliga bolånerapport.

I rapporten analyseras bland annat konsekvenserna av det skärpta amorteringskravet. FI-analysen visar att andelen låntagare med stora skulder i förhållande till sin inkomst har minskat.

– Allt fler hushåll amorterar. Det är en förändring som har skett de senaste fem åren. Vi ser tecken på en ny amorteringskultur. Det innebär att hushållens motståndskraft ökar, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Anlaysen visar att nya bolånetagare lånar mindre än vad de skulle gjort utan det skärpta amorteringskravet, och att de dessutom köper billigare hushåll.

Eftersom relativt få, enligt analysen, påverkas av det skärpta kravet blir effekterna ganska små: nya bolånetagare köper bostäder som i genomsnitt är 1,1 procent billigare och lånar i genomsnitt 1,5 procent mindre till följd av det skärpta amorteringskravet.

I övrigt konstaterar FI att hushållens skulder under lång tid ökat snabbare än de disponibla inkomsterna, en viktig orsak till de är de snabbt stigande bostadspriserna.

Under 2018 dämpades den genomsnittliga skuldkvoten hos nya bolånetagare, dessutom minskade andelen låntagare med en hög skuldkvot.

Den genomsnittliga belåningsgraden ökade dock hos nya bolånetagare, efter att ha minskat under flera år. En fortsatt hög andel av nya bolånetagare har en hög skuld i förhållande till sin inkomst eller i förhållande till sin bostads värde.

Andelen hushåll som amorterar på sitt bolån har ökat under flera års tid. Dessutom ökade amorteringarnas storlek och fler nya låntagare med hög skuldkvot amorterade under 2018.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.