Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Fastighetstrio blir unik – går med i allmännyttan

Publicerad: 9 september 2019, 11:51

Anders Nordstrand är vd på Sabo, numera Sveriges Allmännytta.

För första gången är privatägda bolag medlemmar i Sveriges Allmännytta.


Ämnen i artikeln:

Tornet BostadSBB FastigheterHeimstaden

Fastighetsbolagen Heimstaden, SBB och Tornet har godkänts som medlemmar i Sveriges Allmännytta. Det är första gången som privatägda bolag tas upp som medlemmar i organisationen.

Associerade medlemmar åtar sig bland annat att lämna lägenheter till kommunen för sociala ändamål, arbeta för ökad integrationen och att ta del i det lokala samhället.

– Att kunna välkomna ännu fler långsiktiga och seriösa bostadsföretag att bli medlemmar, även om de inte ägs av en kommun, är glädjande. Nu blir Sveriges Allmännytta en bredare organisation som även företräder privata aktörer med samhällsansvar som värnar hyresrätten som boendeform, säger Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta.

Sveriges Allmännytta, som tills nyligen benämndes Sabo, är en bransch- och intresseorganisation för drygt 300 allmännyttiga bostadsföretag. Enligt ett enigt kongressbeslut i våras är det nu möjligt för fler företag som uppfyller vissa krav på samhällsansvar att bli medlemmar i Sveriges Allmännytta.

– Ambitionen är att tillsammans vara starkare och tydligare som samhällsbyggare och att göra ännu mer samhällsnytta – det är en del av det förändringsarbete som påbörjats i Sveriges Allmännytta, säger Anders Nordstrand.

Heimstaden störst

Beslutet att godkänna de tre fastighetsbolagen som medlemmar togs av Sveriges Allmännyttas styrelse i fredags.

Heimstaden har drygt 50 000 lägenheter Skandinavien, Tyskland och Nederländerna.

SBB förvaltar över 10 000 hyresrätter i Sverige och är en av de största aktörerna avseende äldreboende, LSS-fastigheter och skolor inom ramen för social infrastruktur i Norden.

Tornets affärsidé är att bygga och förvalta attraktiva och miljövänliga hyresrätter i de större städerna. Tornet har bland annat byggt Trygghetsboende i Helsingborg och Göteborg.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.